Nyheter
Surströmmingen – en del av vårt kulturarv
Surströmmingspremiären är en av årets mest efterlängtade händelser för många. En tradition som knyter samman generationer.
Men oron växer för att den kan gå förlorad i framtiden. Situationen för strömmingen är allvarlig och kräver att fisket regleras så att bestånden kan återhämta sig. Rapporter visar att fisken blir allt mindre i storlek, och att en för liten del av fångsten når våra tallrikar.
Trots detta används den viktiga frågan om strömmingens framtid nu som en politisk spelbricka. Den senaste tiden har vi kunnat ta del av avgångskrav riktat mot landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), från företrädare inom (S) i Norrbotten. Detta är troligtvis ett försök för oppositionen att avleda uppmärksamheten från deras eget bristande agerande när deras eget parti själva satt i regeringen. Men svartmålning och konspirationsteorier räddar inte en enda strömming.
Det höga tonläget från (S) matchar inte resultatet. Under höstens förhandlingar, som var den här regeringens första, lyckades Sverige få igenom betydligt lägre kvoter än vad den förra socialdemokratiska regeringen åstadkommit.
Faktum är att kvoterna var dubbelt så höga i Bottenhavet och Bottenviken efter den socialdemokratiska regeringens fiskeförhandling hösten 2021, jämfört med efter landsbygdsministerns första förhandling hösten 2023. Förutom sänkta kvoter är trålstoppet under vissa perioder ett resultat av svensk förhandlingsinsats. Sådana har aldrig tillämpats i Östersjön förut, inte heller under rödgrön regering.
Det är också viktigt att förstå att Sverige inte ensamma styr över fiskekvoterna. Vi förhandlar med andra EU-länder och beslut tas med kvalificerad majoritet. Skulle vi haft ensam beslutsrätt skulle kvoterna vara ännu lägre än de är idag. Sverige har inget veto, inte ens över svenska vatten.
Utöver fisketrycket påverkar även havsmiljön och rovdjur så som säl och skarv strömmingsbestånden. Regeringens mål är att bestånden ska återhämta sig samtidigt som fiskerinäringen får hållbara förutsättningar. Därför har den här regeringen växlat upp arbetet även där jämfört med tidigare regering.
Vi i Kristdemokraterna är stolta över att vara en del av en regering med en landsbygdsminister som vågar ta itu med de svåra frågorna direkt, till skillnad från Socialdemokraterna som må vara högljudda i opposition men misslyckas med att leverera när de själva har makten.
Surströmmingen är en del av vårt kulturarv och det ska den även fortsätta vara i framtiden.
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Lili André (KD)
Riksdagsledamot
Jan Myléus (KD)
Kommunalråd, Gävle
Anders Ramstrand (KD)
Kommunalråd, Söderhamn
Joel Strömner (KD)
Kommunfullmäktige, Ockelbo