Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2018-08-17

Surströmmings"premiär" – här anledningen till att vi äter fisken

Vilken dag är det surströmmingspremiär 2018?

Kort svar: Traditionellt har surströmmingspremiären i Sverige varit den  tredje torsdagen i augusti. Numer finns det dock inget i lag fastställt datum för surströmmingspremiären, men många tillverkare försöker hålla fast vi den tredje torsdagen i augusti som premiärdatum. År 2018 blir det torsdag 16 augusti.

Länk: https://hogtider.wordpress.com/2008/08/12/nar-far-man-borja-ata-surstromming/

 

Surströmmings"premiär" – här anledningen till att vi äter fisken

Surströmmingspremiären börjar närma sig och för många är det en tradition att i mitten av augusti plocka fram surströmming, tunnbröd, potatis, gräddfil och rödlök för att festa på. Samtidigt finns det många som flyr så fort de hör ordet surströmming. Så varför äter vi egentligen jästa strömmingen i Sverige?

Från vardagsmat till festmåltid

Intressant nog så är surströmming, till skillnad från de flesta andra festmåltiderna, en måltid som ursprungligen räknades till billig vardagsmat. Och vi har ätit det länge i Sverige, så tidigt som på 1500-talet är det daterat att handel med surströmming pågick i Sverige. 

Men det var inte förrän i början på 1800-talet som surströmmingen började att klättra inom samhällsklasserna för att även tas upp av överklassen. Surströmmingen blev därför en festmåltid och stämpeln som vardagsmat suddades bort. Samtidigt ökade efterfrågan på surströmming vilket gjorde att företag började fuska vid framställningen och sålde ojäst strömming.

Men för att få till den rätta karaktären är det viktigt att surströmming framställs på korrekt sätt. Efter fångst ska strömmingen rensas och läggs i saltat vatten i cirka två dygn eller tills dess att allt blod är urvattnat. Därefter läggs strömmingen i något mindre saltat vatten och jäser i sex till åtta veckor. Slutligen paketeras den i plåtlådor.

En del av den svenska identiteten

Likt kräftor kopplas surströmming till den svenska identiteten. Dock förknippas surströmmingen kanske allra mest med norra Sverige. Anledningen till detta beror på att många där menar att de exakt vet hur surströmming äts på rätt sätt. 

Surströmming har även testats av flertalet internationella kockar som inte uppskattat doften av fisken men dock påpekat att de fortfarande uppskattat dess smak. 

 

 

Länk: http://www.msn.com/sv-se/livsstil/livsstil-allmant/surstr%C3%B6mmingspremi%C3%A4r-%E2%80%93-h%C3%A4r-anledningen-till-att-vi-%C3%A4ter-fisken/ar-BBLBmxe

 

 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer