Kort svar: Traditionellt har surströmmingspremiären i Sverige varit den tredje torsdagen i augusti. Numer finns det dock inget i lag fastställt datum för surströmmingspremiären, men många tillverkare försöker hålla fast vi den tredje torsdagen i augusti som premiärdatum. År 2018 blir det torsdag 16 augusti.
Nyheter
Surströmmings"premiär" – här anledningen till att vi äter fisken
Vilken dag är det surströmmingspremiär 2018?
Länk: https://hogtider.wordpress.com/2008/08/12/nar-far-man-borja-ata-surstromming/
Surströmmings"premiär" – här anledningen till att vi äter fisken
Surströmmingspremiären börjar närma sig och för många är det en tradition att i mitten av augusti plocka fram surströmming, tunnbröd, potatis, gräddfil och rödlök för att festa på. Samtidigt finns det många som flyr så fort de hör ordet surströmming. Så varför äter vi egentligen jästa strömmingen i Sverige?
Från vardagsmat till festmåltid
Intressant nog så är surströmming, till skillnad från de flesta andra festmåltiderna, en måltid som ursprungligen räknades till billig vardagsmat. Och vi har ätit det länge i Sverige, så tidigt som på 1500-talet är det daterat att handel med surströmming pågick i Sverige.
Men det var inte förrän i början på 1800-talet som surströmmingen började att klättra inom samhällsklasserna för att även tas upp av överklassen. Surströmmingen blev därför en festmåltid och stämpeln som vardagsmat suddades bort. Samtidigt ökade efterfrågan på surströmming vilket gjorde att företag började fuska vid framställningen och sålde ojäst strömming.
Men för att få till den rätta karaktären är det viktigt att surströmming framställs på korrekt sätt. Efter fångst ska strömmingen rensas och läggs i saltat vatten i cirka två dygn eller tills dess att allt blod är urvattnat. Därefter läggs strömmingen i något mindre saltat vatten och jäser i sex till åtta veckor. Slutligen paketeras den i plåtlådor.
En del av den svenska identiteten
Likt kräftor kopplas surströmming till den svenska identiteten. Dock förknippas surströmmingen kanske allra mest med norra Sverige. Anledningen till detta beror på att många där menar att de exakt vet hur surströmming äts på rätt sätt.
Surströmming har även testats av flertalet internationella kockar som inte uppskattat doften av fisken men dock påpekat att de fortfarande uppskattat dess smak.