Nyheter
Svenska matföretag går på knäna – kan tvingas lägga ner
Skenande kostnader och en lönsamhet som störtdyker. I Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för det andra kvartalet nås flera dystra rekord. Svenska konsumenter får stålsätta sig för ännu högre matpriser i höst och vinter, konstaterar de.
I branschorganisationen Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev, som presenterades på tisdagen, noteras dystra rekord. För första gången i brevets historia noteras två kvartal i rad där hastigheten på producenternas kostnadsökningar för råvaror, transporter, förpackningar och el når upp i maxvärdet index 100.
Dessutom slås den tidigare bottennoteringen från kvartal ett för lägst uppmätt värde gällande producenternas lönsamhetsutveckling. Redan i kvartal ett störtdök index ner till 36, där index 50 motsvarar oförändrad lönsamhetsutveckling, och fortsatte i kvartal två ner till index 34.
– Med rekordhöga kostnader och lönsamheten i botten så kämpar företagen för fullt bara för att hålla näsan ovanför ytan, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen, i ett pressmeddelande.
Kraftigt ökande levnadskostnader kommer gröpa ur hushållens plånböcker i en takt vi inte har upplevt sedan tidigt 80-tal.
Carl Eckerdal, Livsmedelsföretagen
Brist på varor som köttråvara, matoljor, matfetter, bär, räkor och kryddingredienser pressar också företagen, enligt rapporten, liksom logistikproblem. Men än mer pressar de höga elpriserna företagen, inte minst företag med produktion i södra Sverige.
Konsekvenserna av de nu rekordhöga elpriserna för Sveriges livsmedelsproduktion är svåra att överblicka, menar Livsmedelsföretagen.
– Flera producenter har redan lagt ner verksamheten eller stoppat produktionen med hänvisning till elpriset. Den stora frågan är hur länge framför allt små- och medelstora producenter kan hålla ut, säger Carl Eckerdal.
Klart står i alla fall att de svenska produktionsvolymerna kommer att minska under det andra halvåret 2022, enligt branschorganisationen.
I slutändan blir det inte bara färre svenska varor i hyllorna, utan även högre priser.
– Tyvärr innebär den här utvecklingen att matpriserna kommer behöva öka ännu mer, konstaterar Carl Eckerdal.
– Kraftigt ökande levnadskostnader kommer gröpa ur hushållens plånböcker i en takt vi inte har upplevt sedan tidigt 80-tal.
Carl Eckerdal menar att pris kommer bli allt viktigare för svenskarna ju längre inflationen håller i sig – något som också kommer påverka de svenska livsmedelsföretagen.
– Svenska producenter erbjuder i huvudsak produkter i de övre prissegmenten och riskerar därmed att i allt högre utsträckning väljas bort till förmån för billigare importerade alternativ, säger han.
För kvartal tre tror de svenska livsmedelsproducenterna på fortsatta kostnadsökningar för i princip allt som krävs för att producera livsmedel, men man tror samtidigt på en betydligt lägre kostnadsökningstakt.
Källa: Världen idag