Nyheter
Sveriges tidigare Östersjöförhandlare: Låt inte Östersjön dö
Debatt
I somras tog jag färjan till Finland, besökte Öregrund, och handlade rökt fisk i Grisslehamn. Skärgården var utsökt vacker, Östersjön härligt blå men något skaver inom mig. I dagarna är det 15 år sedan Östersjöländerna kom överens om Baltic Sea Action Plan (BSAP), där Ministrarna från de nio medlemsländerna inom Helcom (Helsingforskonventionen som syftar till att skydda Östersjöns marina miljö) skrev på en ambitiös handlingsplan för att rädda Östersjön.
Även om Greenpeace klättrade på väggarna utanför förhandlingssalarna i Krakow, Polen var förhandlingsklimatet det bästa och samtliga länder var ambitiösa och positiva – trodde vi alla.
Idag är Östersjötorsken borta – det finns kanske ett litet bestånd kvar utanför Grisslehamn. Ett fåtal stora industritrålare dammsuger upp de sista magra strömmingarna. Strömmingen eller sillen har under århundraden varit både fattigmansmat och festtradition under våra högtiden såsom jul, påsk, midsommar och surströmmingsveckorna.
Nu riskerar den att försvinna, ålen är starkt hotad liksom laxen, och Östersjöns kustvatten fylls med spigg. Varje sommar har vi algblomningar och bottendöden är permanent. Gasledningarna Nordstream sprängs avsiktligt och enorma mängder metan läcker ut i atmosfären. Nyheterna sprids som en löpeld över hela världen och svärtar ytterligare ner Östersjöns skamfilade rykte som världens mest förorenade hav.
Femton år efter att kustländerna skrev på handlingsplanen för Östersjön – hur kunde det bli så här?
Alla problem som skulle lösas är fortfarande kvar idag. Jag vill fortfarande tro att länderna som då skrev under Baltic Sea Action Plan hade den politiska viljan att rädda Östersjön, men det började redan svikta när länderna skulle göra sina nationella genomförandeplaner.
EU:s havsmiljödirektiv, som var juridiskt bindande, tog över ländernas fokus och det regionala samarbetet inom Helcom kom i skuggan. EU:s gemensamma fiskeripolitik har varit förödande för fiskbestånden och ur matsynpunkt är Östersjön en blå öken.
Det politiska intresset för Östersjön har sjunkit till botten och när handlingsplanen skulle uppdateras 2021 brydde den svenska miljöministern sig inte ens om att delta. Med dagens geopolitiska spänningar ser det verkligen mörkt ut för Östersjöns miljö, men tyvärr måste man också ifrågasätta sig hur EU:s Östersjöländer ska förvalta havet.
Ska Sverige som tog det politiska initiativet till BSAP för femton år sedan kunna komma tillbaka med nya initiativ? Vad gör Sverige för att minska algblomningarna och bottendöden? Och vad gör Sverige för att rädda de hotade fiskarterna? Östersjön är viktigt för många av oss svenskar och vi vill inte se den dö.
Anders Alm, f.d. Svensk Chefsförhandlare till Helcom
Källa: Norrtelje Tidning