Nyheter
Ta upp plasten ur Öresund
Ideella krafter som deltar i projektet Havsresan kommer under veckan jobba med att ta upp ”spökgarn”, det vill säga övergivna nät och burar ur Öresund. Spökgarn innebär ett stort slöseri: fisk och skaldjur fastnar och dör i onödan, liksom djur som näten inte är avsedda för, som sälar, tumlare och dykande sjöfågel. Näten är helt enkelt för bra: modern plast kan i värsta fall vara nästan oförstörbart.
En god nyhet förra året var att yrkesfiskare började få betalt för att ta upp spökgarn, för att göra det värt tiden och pengarna.
För första gången är Länsstyrelsen med och betalar när deltagarna i projektet Havsresan på frivillig basis tar upp spökgarn, om än med en mycket blygsam summa. Även privata givare hjälper till. Havsresan, som drivs av Swedish Coast and Sea Center (SCSC) samlar dykare, forskare och andra som sysslar med havsmiljö. Projektledaren Klas Thermaenius berättar för Sveriges Television att man ”smygstartade” i fredags med att dra upp ett halv ton spökgarn. Det säger en hel del om hur stor problemet att ett halvt ton bärgat material ses som en mjukstart.
De involverade dykarna gör en fin samhällstjänst och det är goda nyheter att spökgarnet det här året också tas om hand av ett återvinningsföretag. Problemet med spökgarn ökar dock hela tiden och det skulle kosta miljoner att ta upp allt. Det är också stora värden som bevaras om man skapar en säker miljö för de djur som lever vid havet, så det vore önskvärt om det kunde prioriteras.
Jonas Gustafsson, marinbiolog på länsstyrelsens vattenenhet, önskar att frågan skulle ligga på länsstyrelsen både ansvarsmässigt och pengamässigt. Det vore en god idé. Om man kunde ”nollställa” spökgarnsproblematiken skulle underhållsarbetet ha andra förutsättningar och långsiktigt kosta mindre än de 15 miljoner som en av de aktiva dykarna uppskattar för att bli av med allt spökgarn som finns nu. En havsmiljö som är säker för de djur som bor där skulle vara värt pengarna.
Källa: Norra Skåne