Nyheter
Tak på löjfiske stressar fiskare i Bottenviken
Årets jakt på havets röda guld, som på lyxkrogarna serveras under det ursprungsskyddade namnet Kalixlöjrom inleds i dag längs Norrbottenskusten.
För första gången har Havs- och vattenmyndigheten satt ett tak för hur mycket löja som får fångas, och någon premiärglädje inför starten känner inte fiskaren Kjell Strömbäck på trålaren Lutskär utanför Kalix.
– Frihetskänslan börjar mer eller mindre vara borta. Ju mer man beskär det här, det blir mer en stressande känsla att nu måste det här funka och det får inte bli mycket fel, det är som det är, säger Kjell Strömbäck.
De 35 yrkesfiskare med licens för att fånga den eftertraktade siklöjan och som får cirka 75 procent av sin årsinkomst från löjfisket är inte glada över fångsttaket på 700 ton som Havs- och vattenmyndigheten beslutat om i år. Cirka 250 ton mindre än fjolårets fångst.
– Rent krasst är det så att jag får en minskad inkomst, säger Kjell Strömbäck.
Bakgrunden till fångsttaket är farhågor att löjfisket inte är långsiktigt hållbart, bland annat för att konkurrensen i havet om löjan ökat, säger Martin Karlsson, utredare vid enheten för fiskereglering vid Havs- och vattenmyndigheten.
– Konsumtionen från vikarsälen på just siklöja är väldigt hög. Om man ska fiska i tillägg till det som sälen äter, det finns det inte rum för på lång sikt.
Yrkesfiskarna tycker det är förhastat att införa fångsttak, bestånden av löja har alltid varierat, säger dem.
För nio år sedan fick Kalixlöjrom samma skyddade ursprungsmärkning som Champagne och Parmaskinka, och i delikatessdiskarna kan i dag produkten kosta över 400 kronor per hekto.
Löjfångsten blir alltså mindre i höst än i fjol, men det är inte säkert att det medför att priset höjs på Kalix löjrom, säger Veronica Apelqvist, vd för BD Fisk som står för en stor del av grossistförsäljningen.
– Vi tror inte det kommer att bli någon större ökning beroende på att det finns kvar mycket löjrom på marknaden, helst i Mälardalen.
Nu hoppas Kjell Strömbäck på bra väder när fisket börjar klockan sju på söndag morgon, och ser fram emot att få smaka på årets skörd av de små röda romkornen.
– Ja, det blir ju gott, det blir jättegott, jag gillar löjrom, nog äter jag löjrom, allt det jag kan.
Källa: Sveriges Radio Nyheter