Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2021-03-24

Tång - Den Outnyttjade Resursen

Tång kan öka upp till 10% av världens livsmedelsförsörjning genom att bara använda 0,03% av havsytan, samt 2050 kunna absorbera 135 miljoner ton koldioxid årligen, förutom 30% av allt kväve in i haven från landbaserad förorening.

"Tång kan mycket väl vara den största outnyttjade resursen på planeten", säger Vincent Doumeizel, seniorrådgivare för FN: s globala kompakt och främjare av den säkra tångkoalitionen.

'' Denna framväxande industri är för närvarande mycket frånkopplad och saknar globala säkerhetsstandarder för att skala upp. Genom att arbeta tillsammans kan vi utnyttja tångproduktion för att hantera några av de mest pressande globala utmaningarna. '

Hav täcker mer än 70% av jordens yta, men ändå bidrar de bara till 2% av världens mat. Tång kan bidra till en systemförändring i vår civilisationsmodell men denna enorma potential förblir i stort sett outnyttjad.

Tång kan mycket väl bli en värdefull allierad för att möta de globala utmaningarna, från hunger till klimatförändringar. Dess användningsområden sträcker sig från en näringsrik livsmedelskälla till djurfoder, bränsle, gödselmedel, en ersättning för plast och till och med medicin. Det är viktigt att tång också kan spela en roll i kolbindning och minskning av eutrofiering, och det används alltmer som en ”naturbaserad lösning” för att mildra klimatförändringar och stödja ekosystem.

Medan tång är världens snabbast växande livsmedelsproduktionssektor, är den fortfarande i ett mycket tidigt skede i Medelhavet.

År 2015 var Marocko bland de första länderna i regionen som investerade i tångodling. Ett kooperativ av hantverkare som fiskade ville diversifiera sina inkomster och hitta nya tillväxtkällor för sin verksamhet. Deras kumulativa produktion hittills uppgår till mer än 600 ton  Gracilaria gracilis , en rödalger som omvandlas till agaragar, en produkt av betydande kommersiell betydelse på internationell nivå.

Ett annat exempel på tångodlingens affärspotential finns i Tunisien, där en gård i Bizerte-lagunen har expanderat i Moçambique och Zanzibar för att exportera mer än 100 alger i 17 länder, samtidigt som de erbjuder sysselsättning till lokala samhällen och tillhandahåller försörjning för kustnära samhällen. Majoriteten av de som för närvarande är anställda i tångindustrin i hela Afrika och Asien är kvinnor.

I år har den allmänna fiskerikommissionen för Medelhavet (GFCM) från FN: s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) börjat kartlägga alla tångintressenter för att samla dem för att utbyta kunskap, utveckla bästa praxis och främja tångodling i Medelhavet och Svarta havet.

”Främjandet av tånguppfödning i Medelhavet och Svarta havet är ett centralt mål för GFCM, i dess ansträngningar att omvandla vattenbruksindustrin genom innovativa och naturbaserade lösningar,” säger Houssam Hamza, GFCM Aquaculture Officer.

'Genom att arbeta med alla intressenter kan vi utveckla en motståndskraftig och hållbar sektor som ger livsmedelssäkerhet och försörjning i vår region.'
 

Länk till artikeln

 

Källa: FiskerForum.com

 




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer