Nyheter
Tar sikte mot hållbarare livsmedelsproduktion
Den 20 maj antog EU-kommissionen strategin ”Farm to Fork” , som ska bidra till omställningen till ett mer hållbart livsmedelsystem i EU och höja värdet av hållbart producerade livsmedel.
Strategin är en av de stora delar av den Europeiska gröna given, ”Green Deal”, som presenterades i december förra året och som beskriver hur Europa ska bli klimatneutralt till 2050.
Konkreta mål
I den nya strategin, med det svenska namnet Från jord till bord, ingår flera konkreta mål som ska uppnås till år 2030. Bland annat vill EU-kommissionen se en halvering av den totala användningen av bekämpningsmedel och de risker det medför, samt en minskning med 50 procent av bekämpningsmedel med hög risk. För att det ska bli ekonomiskt möjligt för lantbrukarna ska direktivet om hållbar användning av bekämpningsmedel revideras, bestämmelserna gällande integrerat växtskydd (IPM) ska stärkas och man vill främja alternativa bekämpningsmetoder, som exempelvis mekanisk ogräsbekämpning.
Mindre gödselmedel
Till 2030 vill EU-kommissionen även se en minskning av förlusten av näringsämnen med minst 50 procent samt att användning av gödselmedel ska minska med minst 20 procent, och man ska tillsammans med medlemsländerna ta fram en integrerad handlingsplan för hantering av näringsämnen. EU-kommissionen vill även se att 25 procent av jordbruksmarken i EU ska odlas ekologiskt.
Antibiotika och djurhållning
EU-kommissionen vill att försäljningen av antibiotiska till produktionsdjur och vattenbruk ska halveras, och man ska även se över djurskyddslagstiftningen, inklusive bland annat djurtransport och slakt, för att säkerställa en högre djurskyddsnivå. Man kommer även att göra det lättare att få ut nya hållbara och innovativa fodertillsatser på marknaden för att bland annat minska animalieproduktionens miljö- och klimatpåverkan.
Strategin innehåller även ett mål om att senast 2025 ska alla landsbygdsområden ha tillgång till snabbt bredband för att underlätta digital innovation.
Aktiva val
EU-kommissionen vill även öka konsumenterna möjligheter att göra aktiva val, och kommer därför föreslå en obligatorisk märkning av näringsinnehåll samt eventuellt ursprung på framsidan av livsmedelsförpackningar. EU-kommissionen ska även ta fram en ram för märkning av hållbart producerade livsmedel, som ska innehålla information om näringsinnehåll, klimat- och miljöpåverkan samt sociala aspekter.
I strategin lyfts även att skatteincitament bör kunna driva på omställningen och uppmuntra konsumenter att välja hållbar och hälsosam kost, och det föreslås även förändrade riktlinjer gällande offentlig upphandling. Till år 2030 ingår även målet att halvera matsvinnet per person.
Återhämtning efter Covid-19
Utbrottet av corona har visat på betydelsen av ett robust och motståndskraftigt livsmedelssystem. Strategin ska även stötta återhämtningen efter coronakrisen, och göra EU mer förberedd på liknande pandemiutbrott eller andra hot som skogsbränder eller klimatförändringar.
Enligt EU-kommissionen kommer jordbrukare, fiskare och vattenbruksproducenter att få stöd för att göra dessa omställningar, bland annat från den nya gemensamma jordbrukspolitik (CAP) som EU-kommissionen vill ska fokusera på den gröna given. EU-kommissionen har uppmanat EU-parlamentet och Rådet att anta strategin.
Källa:
EU-komissionen, Jordbruksverket
Länkar:
Jordbruksaktuellt (ja.se) - Tar sikte mot hållbarare livsmedelsproduktion
Europeiska kommisionen - Från jord till bord -Vår mat, vår hälsa, vår planet, vår framtid
SFPO.se - Information - EU meddelanden - Farm to Fork