Nyheter
Tiaminbrist hos torsk beläggs av ny forskning
Forskning närmar sig svaret på varför djur i och omkring Östersjön lider av farlig tiaminbrist. Ny forskning visar att torsken är en av de värst drabbade arterna.
Att torsken i Östersjön mår mycket dåligt är ingen nyhet. I en SVT-dokumentär som sändes på tisdagen listades en rad möjliga orsaker till att torskens tillvaro i Östersjön försvårats.
Det kan handla om en syrefri sjöbotten, att vattnet blivit för sött för att torsken ska kunna föröka sig, att industrifisket har gått hårt åt fiskbeståndet eller att torsken smittats av parasiter från sälar.
Ingen av dessa faktorer gör det lättare för torsken att existera och snart presenteras ytterligare forskningsrön i pusslet om den svaga Östersjötorsken.
Nya forskningsresultat, som publiceras om en månad, kommer att slå fast att torsken är en av de arter som är värst drabbade av tiaminbrist. Något som inte forskningen lika tydligt kunnat lägga fram bevis för tidigare.
Lennart Balk, professor vid Stockholms universitet, har i flera decennier tittat på hur torsken tillsammans med andra djurarter, inte har tillräckligt med tiamin, vitamin B1, i sig. Orsaken till det menar han går ner till botten i näringskedjan och tillbaka till människan.
– De gröna växterna ska syntetisera tiaminet för de större arterna och det fungerar inte längre, eller fungerar mycket dåligt, säger Lennart Balk.
Anledningen till att växternas tiaminproduktion inte längre fungerar menar han beror på föroreningar.
– Vi vet att de här biokemiska mekanismerna för att syntetisera tiamin i växter är extremt känsliga för bland annat luftföroreningar, säger han.
Länk med radioinslag: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=7200882