Nyheter
Tiden rinner ut för sillfabriken i Ellös
Efter flera års diskussion med Orust kommun om hur sillfabriken Sweden pelagic i Ellös ska rena sitt avloppsvatten kan nu en tillfällig lösning vara på väg. Fabriksledningen kräver ytterligare dispens efter den 31 december för att den ska gå i lås, men kommunen sätter stopp.
– Den 1 januari 2023 blir de bortkopplade från kommunens reningsanläggning, säger kommunens va-chef Tony Karlsson.
I oktober 2020 gick sillfabriken Sweden pelagic i Ellös ut och hotade med att flytta verksamheten utomlands om inte Orust kommun bekostade ett reningsverk. En investering på uppemot 50 miljoner kronor. Något kommunen inte var beredd att göra.
Under tiden har företaget undersökt andra placeringar för fabriken. En tanke har varit på Tjörn eller på Guleskär i Kunghamn och i Lysekil. Men ingenting har visat sig fungera.
– På Tjörn var problemet att få fram tillräckligt med vatten. På Guleskär hade vi svårt att hitta någon bra mark att bygga på och i Lysekil hade det blivit väldigt dyrt att få fram en vattenrening, berättar Sweden Pelagics VD Martin Kuhlin.
Hittills har de fått dispens för att vara uppkopplade mot kommunens reningsverk, men bara fram till den 31 december. För att lösa problemet tänker nu Västkustfisk SVC AB, som äger fabriken, bygga ett tillfälligt reningsverk för mellan sju och åtta miljoner kronor. Men nu visar det sig att det inte blir inte klart före dispensen går ut. Kommunen räknade med att fiskberedningen skulle ha ett färdigt reningsverk klart i år för att koppla in på kommunens nät, men så blir det inte.
– Vi bygger och hoppas kunna ansluta till kommunens reningsverk lite längre fram i tiden i stället, säger Västkustfisk styrelseordförande Roger Skymne.
Företagets avloppsdispens går alltså ut den 31 januari 2023. Från Orust kommun tänker man inte kompromissa den här frågan längre. Det är kommunens chef för vatten- och reningsverk, Tony Karlsson, tydligt med.
– De har haft ett helt år på sig att göra det här tillfälliga reningsverket färdigt. Men det har de inte gjort och nu kan inte vår entreprenör, som bygger kommunens nya reningsverk vänta längre, säger Karlsson.
Roger Skymne, som är ordförande för Västkustfisk SVC AB, som äger fiskberedningen i Ellös, tycker inte att det vore en bra sak att behöva flytta en fullt fungerande fiskberedning därifrån.
I Ellös har man hela tiden lyckats få kommunen att flytta fram sista dagen för när vattenreningen ska var löst vid fabriken. Det senaste tillståndet att nyttja kommunal rening för fabriken går ut vid årsskiftet.
Det är ju inte så många dagar kvar?
– Nej, det är de inte. Men nu har vi tillstånd och sådant färdigt för att bygga ett eget temporärt reningsverk. Vi bygger och hoppas att vi kan få januari och februari på oss att vara kvar i kommunens reningsverk, säger Kuhlin.
Roger Skymne säger att man hoppas hitta lösningar för att kunna ha kvar fabriken på Ellös som just nu sysselsätter ett 30-tal anställda. Men ett annat problem är också att hamnen i Ellös framför fabriken är för grund för de större fiskebåtarna som ska lämna råvaran till fabriken.
– Jo, så är det. Men det har vi löst genom att låta de större fiskefartygen lägga till i Kungshamn och köra fisken därifrån med lastbil till Ellös.
Han räknar med att ett nytt eget temporärt reningsverk ska kunna användas i åtminstone fem år.
Vad händer sedan då?
– Då hoppas vi att vi får koppla oss till kommunens reningsverk och därmed kunna stanna kvar i Ellös.
Kommunstyrelsens ordförande i kommunen, Catharina Bråkehhielm (S), blir upprörd när hon får höra att det tar ännu längre tid att bygga ett temporärt reningsverk som kan anslutas till kommunens ledningsnät.
– Jag har inte hört av dem under hela hösten. Kommunen har haft många möten med dem under flera år och varit tydlig med vilka tidsramar som gäller. Våra tjänstepersoner har varit behjälpliga med att hitta lösningar och kommunen har givit dem år av dispens, säger Catharina Bråkenhielm (S).
Att ge ytterligare dispenser då kommunens byggnation av reningsverket är upphandlad och pågår är omöjligt, menar hon.
– Den följer en tidsplan som följer ålägganden från länsstyrelsen. Därför är en förlängning uteslutet, konstaterar Bråkenhielm.
Dispensen är alltså över om några veckor.
– Det är för sent för entreprenören som bygger nytt reningsverk åt kommunen att ansluta dem, konstaterar Bråkenhielm.
Va-chefen Tony Karlsson förklarar, att Sweden pelagic haft lång tid på sig.
– Vi informerade dem redan 2017, om att förändringar är att vänta. De har kontaktat både näringsdepartementet och kommunen och har haft ett extra års dispens. Men nu går det inte längre, säger Karlsson och fortsätter:
– Enligt kommunallagen får inte va-kollektivet subventionera en privat verksamhet och de har haft dispens. Den 1 januari 2023 blir de bortkopplade från kommunens reningsanläggning. Det är definitivt.
Källa: Bohusläningen