Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2021-11-29

Tidigare kustbevakare fångad för tjuvfiske – av kustbevakare

Storgöteborg: Tidigare arbetade han på Kustbevakningen för att sätta dit tjuvfiskare. I våras åkte mannen dit själv efter att Kustbevakningen fått tips om pågående lagbrott. Nu tvingas mannen böta 18 000 kronor.
– Det är väldigt allvarligt och jag ångrar mig verkligen, säger han.

I våras fick Kustbevakningens ledningscentral in ett ovanligt tips: en tidigare anställd tjuvfiskade vid Vinga och Öckerö. Enligt tipset var omfattningen stor och kustbevakare från Lysekils station undersökte mannens kräftburar.

På platsen upptäckte de att han överstigit maxantalet för kräftburar med råge. Som fritidsfiskare får du högst använda sex burar, mannen hade minst 30 stycken.

Utöver brott mot otillåten mängd redskap erkände den tidigare kustbevakaren felmärkning och olovligt fiske och accepterade ett strafföreläggande på 18 000 kronor i böter.

Mannen hade sökt licens, och fått tillstånd, att fiska med 50 kräftburar. Villkoret för licensen var dock att rapportera till Havs- och vattenmyndigheten när burarna satts i havet, något han inte gjort.

Åklagaren James von Reis utredde även om mannen sålt kräftor. Detta kunde han dock inte styrka.

– Hade det varit en vanlig privatperson som haft några tinor för mycket, då brukar det bli penningböter på tre, fyratusen. Det här var så stor omfattning och det fanns planering bakom utverkat tillstånd att det kändes iscensatt. Som tidigare kustbevakningstjänsteman borde man veta bättre. Då tycker jag det borde kosta lite, säger James von Reis.

Tjuvfiskaren: ”Jag ångrar mig verkligen”

Den tidigare kustbevakaren menar att han tänkt, men inte hunnit, meddela Havs- och vattenmyndigheten att han placerat ut burarna.

– Det var verkligen slarvigt. Det är ingen ursäkt utan det är bara väldigt dåligt på alla sätt och väldigt allvarligt. Jag ångrar mig verkligen, säger den tidigare kustbevakaren.

Han erkänner brotten och accepterar strafföreläggandet på 18 000 kronor.

Att vissa tummar på reglerna är ingen ovanlighet, menar han.

– Men det är väl så med allting – att man kanske kör lite för fort på vägen ibland och även har någon bur för mycket. Det är inte omöjligt, säger han.

Stationschefen: ”Undergräver förtroendet för myndigheten”

Jonas Berg, chef på Kustbevakningens station i Lysekil, tycker att historien om den före detta kollegan som åkt dit för tjuvfiske är ”väldigt ledsam”.

– Det riskerar att undergräva förtroendet för myndigheten och dess personal. Det är ju viktigt att man lever som man lär, säger han.

Att personer fiskar med för många redskap är förmodligen ganska vanligt, menar Jonas Berg.

– Men min upplevelse är att respekten för regelverket ökat under de 20 år jag jobbat som kustbevakare. Miljödebatten, att havet är en ändlig resurs och hur vi våldför oss på vår natur, har nog gjort sitt, säger han.

Önskar en uppsträckning av regelverket

Liksom i fallet med den tidigare kustbevakaren är det inte sällan genom tips från allmänheten som leder till att tjuvfiskare fångas in.

– Det är ett fåtal personer som lagförs varje år, och det är dem vi kommer på med fingrarna i syltburken. När det kommer till redskapsutmärkning är regelverket svårkontrollerat, säger han.

Jonas Berg önskar därför en uppsträckning av regelverket där det blir svårare att ha för många redskap. En pågående diskussion mellan Kustbevakningen och Havs- och vattenmyndigheten, som är den myndighet som utför reglerna, handlar om att digitalisera redskapsanvändningen så de lättare kan kontrolleras och med större säkerhet knytas till en viss person.

– Det hade varit tacksamt, säger Jonas Berg.

”Jag blir så ledsen över mitt misstag”

Den tidigare kustbevakaren har efter händelsen blivit av med sin fiskelicens och säger att han lagt av med fisket.

– Det är jättetråkigt men jag orkar inte med det. Jag blir så ledsen över mitt misstag, säger han.

Så du kommer inte fritidsfiska heller ?

– Jo, jag var ute med mina sex hummertinor och min tjejs sex hummertinor. Men kräftburar kommer jag inte fortsätta med, säger den före detta kustbevakaren.


Länk till artikeln

 

Källa: Göteborgs Posten




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer