Nyheter
Tillåt ökad jakt på skarv
Insändare
Skarven är och har länge varit ett problem för kustnära områden runt om i landet, inte minst i Blekinge. Här finns traditioner av såväl yrkes- som fritidsfiske och är vida känt för detta – det är någonting vi borde sträva efter att bevara. Då måste hot mot både fisket och kustmiljön, såsom skarven, hanteras.
Det finns framför allt tre problem med skarven: den äter väldigt mycket fisk, den förstör växtlivet där den bosätter sig och det finns många av den.
I Blekingen är skarven ett särskilt akut problem då den under de senaste åren ökat avsevärt – från 1 500 till 5 000 häckande par. Det får långtgående konsekvenser för både yrkes- och fritidsfisket.
Forskare på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och vid Stockholms universitet har gjort beräkningar på att skarvarna i den svenska delen av Östersjön äter 24 000 ton fisk per år.Eftersom en skarv äter ungefär ett halvt kilo fisk per dag är det inte svårt att inse hur det påverkar fiskbeståndet.
Därtill har skarven också omfattande konsekvenser på miljön och förstör naturen till näst intill oigenkännlighet vid sina häckningsplatser.
Det grundläggande problemet är att skarven är skyddad under en föråldrad EU-lag. Det så kallade fågeldirektivet, från 1970-talet föreskriver att skarven ska skyddas. Arterna som räknas upp i detta regelverk har således skyddats i över 40 år, utan att ta hänsyn till hur utvecklingen sett ut sedan dess. Det är uppenbart att vi behöver uppdatera regelverket och det är därför välkommet att Europaparlamentet förra året röstade för en uppmaning till EU-kommissionen att se över regelverket.
”Vill vi i framtiden kunna fiska i svenska vatten och njuta av vår vackra skärgårdsmiljö måste fler skarvar tas bort”
M-politikerna Jessica Polfjärd, Åsa Coenraads och Kith Mårtensson
Dock har EU:s medlemsländer redan i dagsläget möjligheter att hantera skarven medelst jakt. EU-kommissionen har nämligen upprepade gånger mer eller mindre uppmanat länder som upplever problem med skarven att utnyttja de undantag som finns och där jakt tillåts. 2019 skrev man till och med uttryckligen att det är möjligt att ta bort ett stort antal skarvar, givet att dess bevarandestatus inte hotas. Med tusentals individer i Blekinges skärgård får den risken sägas vara mer eller mindre obefintlig.
Det är välkommet att Länsstyrelsen Blekinge öppnat för skyddsjakt, men det får inte stoppa där. Vill vi i framtiden kunna fiska i svenska vatten och njuta av vår vackra skärgårdsmiljö måste fler skarvar tas bort.
Jessica Polfjärd, europaparlamentariker (M)
Åsa Coenraads, fd riksdagsledamot (M)
Kith Mårtensson, kommunalråd Sölvesborg (M)
Källa: Sydöstran