Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-10-29

Tjocka lager med blåmusslor i Byfjorden förbryllar forskare

2021 gick larmet om att blåmusslorna mer eller mindre var borta från Bohusläns stränder och att man istället såg mycket ostronskal. Men nu rapporteras att Byfjordens bottnar dignar av musslor.
– Vi vet inte vad det beror på, säger Kerstin Johannesson, professor vid Göteborgs universitet, institutionen för marina vetenskaper.

Kerstin Johannesson har följt utvecklingen i havet i Bohuslän i 50 år. Hon säger sig aldrig ha varit med om något som liknar de enorma mängder blåmusslor som just nu täcker bottnarna i Byfjorden och på flera håll utmed kusten.

– Sanningen är att vi inte riktigt vet vad det beror på. Det är ju så i havet ibland, att allt kan lyckas och då kanske det kan bli så här. Klart är hur som helst att det har kommit mycket larver någonstans ifrån och det ser ut som om att de flesta överlever, säger hon.

Lars-Olof Axelsson har i många år vurmat för och arbetat med att vårda havsvattnet i Bohuslän. Han är mest känd för att ha dragit igång räddningen av torskbeståndet i Byfjorden och berättar att han är mycket överraskad av de stora mängderna blåmusslor som täcker bottnar och ålgräset i Byfjorden.

Forskare överraskade av alla musslor

Han visar filmer som han själv har varit ute i fjorden och tagit på bottnarna som är helt täckta av blåmusslor.

– Nu får vi se om detta påverkar de viktiga ålgräset, säger han som är lika överraskad av de stora mängderna blåmusslor som forskare är vid Göteborgs universitet.

Men lika överraskad är han av att det har kommit inte en utan två generationer musslor i Byfjorden i år.

– Den första föddes under våren och så kom det plötsligt en generation till under oktober i år och så brukar det aldrig vara.

Producerar enorma mängder larver

Han dokumenterar sitt påstående med en nytagen bild på sitt eget finger, som är fullt med små, små musslor från Byfjorden, födda i september 2024.

– Varje mussla producerar ju enorma mängder larver och om många överlever kan det förstås bli en fantastisk kläckning, som den som har ägt rum i år. Men det är mycket ovanligt, konstaterar Kerstin Johannesson och lägger till blåmusslans viktiga uppgift är att rena vattnet.

– Ja, en enda mussla filtrerar flera liter vatten varje dygn. Ser man det så kan man ju säga att många musslor kan vara något bra. Men nu är frågan om alla de här musslorna som etablerat sig överlever och om vi då får tillbaka lite musselbanker? Eller om de ny nya musslorna blir uppätna av kräftor och andra som lever på musslor?, säger Kerstin Johannesson.

Professor Mats Lindegarth är knuten till samma institution på universitetet som Kerstin Johannesson och är också försiktigt med att dra långt gångna slutsatser.

– Vi vet ju inte säkert varifrån de här larverna kommer som givit en så stor population musslor i Bohuslän. Alla brukar inte överleva, men det är ju det vi ska se lite närmare på, säger Lindegarth.

Söker svaret på gåtan

Han berättar att flera forskare just nu är igång med att försöka komma fram till vad som kan vara en rimlig förklaring till blåmusslans kraftfulla återkomst på bottnarna i Bohusläns kustvatten.

För varför miljarder musslor täcker Byfjordens botten och kanske också kväver ålgräset där, det har alltså ingen någon aning om – ännu i vart fall.

2021 och 2022 slogs det larm om att blåmusslan hade så gott som försvunnit. Spekulationer florerade om att den kanske blivit utkonkurrerad av det japanska ostronet, som etablerat sig Bohusläns kustvatten.

– Men det där håller jag inte med om. Många spekulationer cirkulerar. Projektet som vi startar nu kanske kan skapa viss klarhet i sambandet – om det finns något, säger Mats Lindegarth.


Länk till dokumentet.

 

Källa: Bohusläningen




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer