Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
MSC
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-11-11

Tonfisken tillbaka i Öresund – hoppar bara några meter från båten

Efter många års frånvaro från svenska vatten har nu tonfisken tagit sig tillbaka, bland annat till Öresund. Forskare tror att det är tack vare reglerat fiske samt tillgången på mat som gjort att stammen åter igen hittat till våra vatten.

För 15 år sedan skapades tydliga regler kring hur det får fiskas tonfisk. Reglerna skärptes men också kontrollerna av att reglerna efterföljdes.

Det har lett till ett ökat bestånd som nu har hittat tillbaka till bland annat Öresund.

– Det är inspirerande att det får effekt när man gör kraftiga förändringar. Det i kombination med att det också finns mycket sill i Öresund. Så nu har tonfisken ett dukat smörgåsbord, säger Andreas Sundelöf, forskare fiskeribiologi på Sveriges lantbruksuniversitet SLU.

I videon ser du tonfisken hoppa precis intill båten. Tonfisken hoppar med en horngädda i munnen – se när stora mängder tonfisk fångas på film i Öresund i klippet.

Märker för kartläggning

SLU har tillsammans med danska DTU Aqua under flera år drivit ett projekt där de märkt tonfisk i gemensamma vatten.

48 tonfiskar märktes av de svenska forskarna i år och märkena samlar in data om fiskens rörelsemönster. Vissa märken sitter kvar livet ut medan andra släpper efter tolv månader.

Genom att analysera datan som märkena samlar in kan forskarna kartlägga tonfiskens rörelsemönster och beteende.

Det i sin tur kan ge svar på hur fiskarna jagar föda och om de leker på andra platser än i Medelhavet och Mexikanska Gulfen, vilket i sin tur kan hjälpa till att fortsätta öka beståndet.


Länk till inslaget.

 

Källa: SVT Nyheter / Helsingborg
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer