Nyheter
Torsken och skrubbskäddan konkurrerar om Östersjön
De senaste 40 åren har mängden av plattfisken skrubbskädda ökat i centrala Östersjön samtidigt som torsken har minskat, det enligt en avhandling från SLU.
– Efter att torskbeståndet minskade kraftigt, så ökade skrubbskäddan både i antal och utbredning, säger forskaren Alessandro Orio på SLU.
Så här beskrivs konkurrensen. Stora torskar äter skrubbskäddor. Men eftersom det i dag är mycket ont om stor torsk i Östersjön så borde det gynna skrubbskäddan. Och en större mängd skrubbskädda kan i sin tur missgynna torsken eftersom skrubbskäddan och torsken till stor del äter samma mat, främst det bottenlevande kräftdjuret skorv.
Torsken verkar trängd från flera olika håll. Det handlar om fiske, det handlar om skarv och säl som äter torsk. Det handlar om syrefria bottnar.
Dessutom finns levermasken, en besvärlig parasit som gör torsken tärd och försvagad i ökande omfattning.
Enligt den senaste forskningen framstår nu också konkurrensen med skrubbskäddan som ytterligare ett hinder för att torsken i stor stil ska kunna återkomma i Östersjön.
Länk med radioinslag: https://www.slu.se/ew-nyheter/2019/3/krympande-livsmiljoer-kan-ge-okad-konkurrens-mellan-torsk-och-skrubbskadda-i-ostersjon/
Avhandlingen på SLU: https://pub.epsilon.slu.se/15925/7/orio_a_190221.pdf
Njord skriver: http://fiske.zaramis.se/2019/04/22/krympande-livsmiljoer-okad-konkurrens-mellan-torsk-och-skrubba/