Nyheter
Trålgränsen flyttas kommande höst
I maj i år beslutade regeringen att uppdra åt Havs- och vattenmyndigheten att flytta ut trålgränsen i Östersjön inom ramen för ett tidsbegränsat, vetenskapligt projekt. Nu har HaV lämnat en första rapport kring projektet.
Att flytta ut trålgränsen som åtgärd för att skydda krisande fiskbestånd beslutades av riksdagen i november förra året, och i våras kom det skarpa uppdraget från regeringen till Havs- och vattenmyndigheten (HaV). Den 30 november lämnade HaV sin första lägesrapport.
– Syftet med projektet är att utvärdera effekterna på sill- och strömmingsbeståndens biomassa samt deras storleks-, bestånds- och åldersstruktur, säger Jens Persson, utredare på HaV:s fiskeregleringsenhet.
I den första avrapporteringen som nu gjorts till regeringen beskrivs hur arbetet ska ske i fem faser. Fas 1-3 handlar om att samla in kunskapsunderlag, sätta samman en vetenskaplig kommitté, samt utse försöksområden och hur de ska designas och följas upp. Därefter ska alla underlag diskuteras och fastställas i dialog med andra berörda EU-medlemsstater. Fas 4 är sedan det operativa genomförandet av försöken och i fas 5 ska projektet utvärderas och mer permanenta förvaltningsåtgärder föreslås.
Enligt tidplanen ska fas 1-3 pågå fram till juli nästa år och under hösten 2023 beräknas genomförandet starta. Projektet ska pågå fram till 2027 i flera avgränsade försöksområden i egentliga Östersjön och Bottniska viken.
Exakt var dessa områden ska ligga är ännu inte klart.
“Genomförandet ska i så stor utsträckning som möjligt nyttja det pågående arbetet i de två pilotområdena i Stockholms skärgård och Södra Bottenhavet som ingår i Pilotprojekt för ekosystembaserad havsförvaltning i Sverige.”
Myndigheterna har dock fått kritik för att arbetet går långsamt och forskare har varnat för att inte låta detta experiment bli ett alibi för att inte samtidigt vidta ytterligare, kraftfulla åtgärder för fiskeförvaltningen. Ulf Bergström, marinekolog på SLU Aqua sa tidigare i somras på ett seminarium om trålgränsen att en effekt på beståndet tidigast kan kunna ses efter 3-4 år.
– Det är på håret. Om man flyttar ut fisket i områden där det är ett starkt fisketryck idag, då tror jag man skulle kunna börja se effekter precis till 2027.
Källa: Skärgården