Nyheter
Trots löftena – dina fiskpinnar är troligen ryska
Svenska matvarukedjor lovade att plocka bort ryska matvaror från hyllorna.
Men nu kan DN avslöja att fisken i dina fiskpinnar med stor sannolikhet fiskats upp av ryska fartyg.
Den 8 mars i fjol, knappt två veckor efter den ryska invasionen av Ukraina, deklarerade flera svenska matvarukedjor att ryska livsmedel skulle bojkottas.
– Varorna plockades bort från hyllorna i butikerna och leveranserna stoppades. Det är en viktig markering från vår sida, sade Andreas Sbrodiglia, sortiment- och inköpsdirektör på Ica Sverige, i ett pressmeddelande från branschnätverket Livsmedel i fokus.
Även Coop och Axfood meddelade att man skulle sluta att köpa in varor som producerats i Ryssland. Till Göteborgs-Posten, som skrev om den ryska fisken i maj i fjol, sa Fiskbranschens Riksförbund att vi måste ändra vårt sätt att konsumera fisk.
Finska tidningen Helsingin Sanomat har i en stor granskning nyligen visat att en betydande del av fisken i de finska frysdiskarna är från Ryssland – och att det är det svenska märket Findus som står för mycket av den ryska fisken.
Nu kan DN avslöja att flera av de svenska matvarujättarna har brutit sina löften om bojkott.
Detta trots att det i april i fjol blev förbjudet för ryska fartyg att lägga till i hamnar inom EU, som en del av sanktionspaketet mot krigsmakten.
Enligt Havs- och vattenmyndigheten förekom inte någon direktimport alls av fisk till Sverige från Ryssland i fjol. Trots det konstaterar myndigheten att 41 procent av försändelserna av torskfisken Alaska Pollock kunde härledas till ryska fiskefartyg i fjol. Alaska Pollock ingår i de flesta fiskpinnarna.
Mycket av den fisk som fångas av ryska bolag har ”mellanlandat” i andra länder som Kina – eller bara lastats över i kylfartyg med annan flagg än rysk, där fisken fileats, panerats eller på annat sätt processats. Då blir det ett annat land som står som exportör och ursprunget kan vara svårt att spåra.
Vägen från ryskfångad fisk till fiskpinne i Sverige
Trots att fisken ser ut att komma från Kina, är den ofta fiskad av ryska fartyg.
Alaska Pollock fångas av ryskt fartyg i norra Stilla havet eller Berings hav.
Den lastas ofta om till ett annat fartyg med ägare från ett annat land där fisken filéas, paneras eller bereds på annat sätt. Den kan också skeppas vidare, ofta till Kina för vidare beredning.
Den beredda fisken anländer med fartyg till leverantörer inom EU som säljer fisken vidare.
Källor: FN:s mat- och jordbruksorgan FAO, amerikanska fiskemyndigheten NOAA, Sjömatsfrämjandet, Aftonbladet, Helsingin Sanomat, tyska Thünen institutet, Havs- och vattenmyndigheten, Journal of marine science and engineering.
Hur stor den totala mängden ryskfångad fisk som trots allt fortfarande importeras kan myndigheterna inte svara på.
– Det ingår inte i vårt uppdrag, säger Ellinor Rutgersson, enhetschef på fiskeriuppföljningsenheten.
– Importen syns inte i vår handelsstatistik eftersom den här fisken bereds i Kina – det här är uppgifter vi hämtat från branschen, säger Susanna Axelsson, handelspolitisk utredare vid Jordbruksverket.
Ryssland är en av de största fiskproducenterna i världen och ett statligt investeringsprogram pågår för att ytterligare stärka ryska positioner på världsmarknaden – bland annat med atomdrivna transportfartyg för fisk, som far i Skandinaviska vatten. Enligt statliga ryska fiskemyndigheten fångades nära 5 miljoner ton fisk av ryska båtar i fjol. Mer än 2,1 miljoner ton fisk och skaldjur exporterades och några av de viktigaste köparländerna finns inom EU, enligt myndigheten.
Hur går det då med den svenska bojkotten?
DN har kontaktat företrädare för fem av de största svenska varumärkena inom fryst fisk. Samtliga bekräftar att delar av deras sortiment innehåller eller kan innehålla fisk från Ryssland.
Findus nordiska marknads- och hållbarhetschef Henrik von Lowzow skriver i ett mejl:
”Våra kontrakt och volymer är kommersiellt känsliga, så vi kan inte gå in i detalj på det, men upp till 75 procent av några av de mest populära fisksorterna som används av många märken och återförsäljare, inklusive pollock, torsk, kolja och vildfångad lax, är fångad i ryskt vatten. Därför är detta en enorm utmaning för hela branschen, inte bara oss”.
Han vill betona att man inom företaget är bestört över Rysslands invasion av Ukraina.
”Ryssland är den största globala leverantören av flera fiskarter. Vi försöker nu hitta alternativ utanför ryska vatten”, skriver han.
Coop uppger först att beslutet från i fjol att sluta köpa in ryska varor fortsatt gäller. När DN ställer frågor om företaget har koll på att fiskefartygen inte har ryska ägare, återkommer presskommunikatören.
”Det har nu kommit till vår kännedom att vi har en dansk leverantör av fiskprodukter där produkterna delvis kan innehålla fisk som är fångad på internationellt vatten med ryskägda båtar. Det handlar om fem produkter: Alaska Pollock, torskrygg, fisktärningar och fiskpinnar i två olika förpackningsstorlekar”.
Coop kan inte svara på om eller hur råvarorna ska ersättas.
”Vi kommer nu ta reda på om vår leverantör kan ta in fisk från andra båtar eller om produkterna ska utgå och ersättas av andra produkter”.
Axfood har varumärket Garant. Axfoods presschef Magnus Törnblom:
”För ett par av våra fiskpinneprodukter har vi i nuläget inte kunnat få garantier om att produkten är fri från råvara fångad av ryska båtar. Vi har tagit beslut om att dessa ska fasas ut, och jobbar för att det ska kunna ske så snart som möjligt”, skriver han och fortsätter:
”När det gäller Alaska Pollock, som i princip alla marknadens fiskpinnar numera har som grundråvara, har ryska båtar ungefär 70 procent av fiskekvoterna, vilket gör det mycket svårt att snabbt ställa om och hitta alternativa volymer. Fiskpinnar är samtidigt en viktig basvara för många konsumenter.”
Lidl uppger först till DN att man inte har någon rysk fisk i sortimentet, trots att man medgett detta för Helsingin Sanomat. Lidl ändrar sig efter uppföljande frågor:
”Den största delen av den torsk som fiskas i världen kommer från fiskezoner där en del av området ligger inom ryskt vatten. Fisken som fångas i området fraktas via Kina och Sydkorea vidare till andra länder, där våra leverantörer tar vid i processen”, skriver presschefen Nahir Aslan i ett mejl.
Ica Gruppens pressansvariga Gabriella Ohlzon:
”Vi har två olika produkter inom kategorin fiskpinnar, Ica Fiskpinnar och Ica Basic Fiskpinnar. Ica Basic fiskpinnar produceras i Europa med råvara från Amerika och Ica Fiskpinnar produceras i Europa, råvaran kommer från Kina men fiskas med ryska båtar”.
Tror ni inte att folk kan känna sig lurade, när ni lovat plocka bort ryska varor?
– Vi tog bort produkter som var producerade i Ryssland. Vi har inte påstått någonting annat. Gränsdragningen vi gjort är vid tillverkningsplatsen, inte vid råvarornas ursprung.
Källa: Dagens Nyheter