Nyheter
Undanta vårt kustnära fiske från EU-kommissionens fiskeriförbud i Östersjön
Insändare
EU-kommissionen la i slutet av sommaren fram ett förslag om att helt stoppa fisket av sill och strömming i Östersjön under kommande år 2024. På ett sätt kan detta ses som något positivt eftersom att strömmingsbeståndet drastiskt har minskat under senare år. Likaså har storleken på strömmingen minskat i betydande omfattning. Strömmingen och sillen behöver således en chans att få återhämta sig.
Samtidigt är det viktigt att vi värnar och möjliggör för en fortsättning av det kustnära fisket, vilket i dag sker i en mycket begränsad omfattning. Problemen för strömmingen är ett tydligt resultat av den industriella och storskaliga trålfångsten. På tre till fyra hal kan lika mycket fisk tas upp med industritrål som hela det kustnära fisket gör på ett år. Till skillnad från dessa massiva volymer av strömming som de stora industritrålarna plockar ifrån haven, sker det kustnära fisken på ett mer hållbart, småskaligt och lokalt inriktat sätt som inte hotar fiskebestånden.
Därför bör inte det kustnära fisket straffas på grund av att man har tillåtit ett oansvarigt fiske längre ut till havs. De fiskeindustrier som inte har tagit sitt ansvar tidigare, och som varit med och skapat denna situation för strömmingen och sillen, ska också vara de som förväntas ta konsekvenserna av sitt agerande.
De småskaliga aktörerna inom kustnära fiske skapar svenska arbetstillfällen och bidrar till vår matproduktion. Det uppskattas att det idag finns ungefär 1000 yrkesfiskare i Sverige som på olika sätt är verksamma inom fiskeindustrin, dessa arbeten behöver värnas.
Det lokala småskaliga fisket är också en del av vårt kulturarv här längs Gävleborgs kust. Att EU nu föreslagit nollkvoter för vårt kustnära fiske hotar inte bara jobben, det hotar familjeföretag som i generationer funnits längs vår kust och skapat arbete och en levande kust. Detta visar på EU:s oförmåga att förstå svenska förhållanden och frågor som är viktiga för vårt land.
Det ska även tilläggas att det storskaliga trålfisket i huvudsak säljer fisken för produktion av fiskmjöl utomlands. Fiskmjölet i sin tur blir föda till laxodlingar, minkfarmar och kycklingproduktion. Endast tio procent blir föda för människor.
Det småskaliga fiskets fångst av strömming och sill med sina skonsamma fiskeredskap är obetydligt jämfört med ett ansvarslöst storskaligt industrifiske. Vi uppmanar därför EU-kommissionen att ändra sig. Det kustnära svenska fisket bör undantas från fiskestoppet av sill och strömming i Östersjön.
Anna Sundberg (SD), regionråd och vice ordförande i regionstyrelsen
Källa: Hudiksvalls Tidning