Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-01-22

Utflyttning av trålgränsen komplicerad och försenad

Regeringsuppdraget om en utflyttning av trålgränsen för att undersöka om det är en åtgärd som kan rädda de krisande fiskbestånden längs Östersjökusten fortskrider, dock med en viss försening. Två försöksområden har föreslagits som nu ska förhandlas med Finland och Danmark.

I maj 2022 beslutade regeringen att trålgränsen ska flyttas ut på prov, för att undersöka effekterna på sill- och strömmingsbeståndens biomassa och storleks-, bestånds- och ålderstruktur. Havs- och vattenmyndigheten (HaV) fick i uppdrag att driva försöket i form av ett vetenskapligt projekt.

– Det har varit en ganska lång initial fas med att samla kunskapsunderlag och hitta alternativa försöksområden, säger Jens Persson, utredare på HaV. 

Nu befinner sig projektet i en samrådsfas. Ett utkast på genomförandeplan har tagits fram som omfattar ett försöksområde i Bottenhavet och ett i centrala Östersjön. Nu ska en dialog med andra länder, främst Finland och Danmark, hållas kring den.

– Vi har pekat ut förslag till områden, men det är just förslag än så länge. Beroende på vad Finland och Danmark säger kan de behöva skruvas på.

Hur har diskussionerna gått hittills?

– Jag tycker att vi har haft en väldigt bra dialog initialt och det finns en förståelse för den situation som vi ser längs den svenska kusten. Nu går vi in i en mer konkret diskussion kring de områden som föreslås. 

Enligt den ursprungliga tidsplanen skulle genomförandet påbörjats redan i slutet av 2023. 

– Vi hade en förhoppning att gå i lås med projektet till årsskiftet, men det är lite försenat av olika anledningar. Dels utifrån de ganska drastiska förslag till nya fiskekvoter som kom under hösten, där man bland annat föreslog att stoppa allt riktat fiske på strömming. Det gjorde att vi hade svårt att gå vidare i dialogen med andra länder innan de besluten var tagna. Sedan var det en ganska ambitiös tidsplan till att börja med. Men jag tycker att vi ligger hyfsat bra till, säger Jens Persson. 

Eftersom försöket innebär att trålgränsen bara flyttas ut inom vissa områden har farhågor lyfts kring att fisketrycket inte kommer att minska utan bara omfördelas. 

Hur ser ni på den risken?

– Det är en jätteviktig aspekt som vi kommer att behöva beakta. Fisket kommer ju bara att begränsas inom vissa områden men inte inom förvaltningsområdena som helhet. En stor del av fisket kommer att ske någon annanstans, och en väldigt viktig del av uppföljningen blir att utvärdera vad det får för konsekvens och hur fisket omfördelas. Det har en ganska stor påverkan på vilka eventuella effekter vi kan tänka oss, beroende på hur fiskbestånden rör sig inom och utanför de här områdena. 

Vad har de största utmaningarna varit hittills i projektet?

– Det är ett väldigt komplext och omfattande uppdrag, något liknande har egentligen inte genomförts tidigare. Vi jobbar utifrån att etablera nya ramar, tillämpa juridiska regelverk och ha en dialog med andra länder. Det är ett nationellt initiativ, men vi behöver stöd av andra länder för att genomföra det.  

När kan ett genomförande bli aktuellt?

– Vi driver på för att implementera så snart som möjligt. Vissa frågor ligger utanför vårt handlingsutrymme och gör det svårt att sia om, men vi är angelägna om att få projektet i drift, eftersom det ju bara ska pågå fram till 2027. 

Blir det någon förlängning med anledning av förseningen?

– Det är inget vi har pratat om i dagsläget. Det är i så fall något som får utvärderas efterhand och är ett beslut som fattas av regeringen.

 

Källa: Skärgården




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer