Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2023-06-08

Utvecklingen för Östersjön behöver vändas

Debatt
I dag på Världshavsdagen vill vi lyfta frågor som rör miljön i Östersjön, som är ett av världens mest förorenade hav. Över tid har vi fått vänja oss vid omfattande algblomning, hur bottendöden breder ut sig, att torsk, gädda och strömming för en tynande tillvaro medan storspiggen är på frammarsch.

Det är viktigt att du som medborgare vet vad du kan göra och på vilket sätt kommunen bidrar till de förändringar som behövs. Allt hänger ihop, från regnvattnet som rinner ner i en gatubrunn och börjar sin resa ut mot havet, till fisken som serveras på din tallrik.

Övergödningen är ett stort problem i Östersjön och många sjöar. I Södertälje rinner flera sjöar och vattendrag vidare ut i Östersjön. Här måste vi göra vår hemläxa och minimera utsläppen av näringsämnen till vårt innanhav.

Södertälje kommun har de senaste åren anlagt flera nya våtmarker som bidrar till att minska övergödningen och tillsammans med jordbrukare har vi arbetat för lösningar som minskar utsläppen. För att öka reningen av toalettavfallet görs nu en viktig satsning på Himmerfjärdsverket som renar avloppsvattnet från många hushåll i vår kommun och några grannkommuner.

Du kan också tänka på vad du lägger på tallriken. Det vi äter har stor betydelse för tillståndet i Östersjön.

Det finns ljusglimtar, som att havsörn och säl återhämtat sig de senaste decennierna, men för många fiskarter är läget allvarligt. Eftersom fiskar rör sig mellan Östersjön och våra sjöar är det viktigt att livet i vattnet kan flytta sig mellan olika vattensystem och inte hindras av barriärer som vi människor skapat.

I Södertälje planerar vi att skapa fria vandringsvägar på fler platser, som i Moraån och mellan sjöarna Måsnaren och Lanaren. Det finns även andra åtgärder vi kan göra för att gynna fiskarter som är på tillbakagång. I höstas anlade kommunen en så kallad gäddfabrik (en lekmiljö för gäddor) i Bränninge-Öbacken naturreservat. En sak som är värd att fundera på för den som fiskar för att äta är att släppa tillbaka till exempel gäddan och i stället äta annan fisk.

Du kan också tänka på vad du lägger på tallriken. Det vi äter har stor betydelse för tillståndet i Östersjön. Du har kanske hört om de stora trålarna som tar upp enorma mängder sill/strömming i Östersjön. Ungefär 90 procent av strömmingen som fiskas processas till foder för bland annat laxodlingar. Ett exempel på vad vi gör i Södertälje kommun är att de offentliga köken ibland serverar mat på braxenfärs. Braxen är en fisk som är ganska vanlig att äta i till exempel Finland och historiskt även varit vanlig som matfisk i Sverige.

Ta dig tid att titta i vattnet i sommar, vad ser du för liv under ytan och längs stranden? Fundera gärna på vad du själv kan bidra med för att livet i Östersjön ska bli lite bättre.

Hanna Klingborg

Lars Greger

lokala språkrör för Miljöpartiet de gröna i Södertälje

 

Källa: LT




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer