Nyheter
Vattenfall får nej på havsbaserad vindkraft av miljöskäl
En av de stora vindkraftparker till havs som Vattenfall vill bygga utanför Hallandskusten får nej av länsstyrelsen – av miljöskäl.
En annan, än större, vindkraftspark får visserligen klartecken, men tre av beslutsfattarna ville säga nej.
Nu landar avgörandet hos regeringen och näringsminister Ebba Busch.
Planen för vindkraftparken Stora Middelgrund, som Vattentall köpte och driver sedan 2019, ligger i svensk ekonomisk zon väster om Halmstad.
Vattenfall har ansökt om att få resa upp till 50 stycken vindsnurror med 290 meters totalhöjd med ambitionen att ta dem i drift omkring år 2030. Det statliga bolaget har beräknat att de kan generera el motsvarande behovet i 500 000 villor eller årlig förbrukning i 1-1,5 miljoner elbilar.
Ett viktigt led i processen är länsstyrelsen i Hallands rekommendation till regeringen, och deras förslag är alltså att ansökan avslås.
Landshövding Brittis Benzler har undertecknat beslutsförslaget och i motiveringen säger man visserligen att ”den energipolitiska och miljömässiga nyttan av projektet väger tungt” eftersom Stora Middelgrund skulle tillföra 2,5-3 terawattimmar förnyelsebar el.
Men trots en rad föreslagna försiktighetsåtgärder kan parken inte anses vara lämplig ”utan alltför stor negativ påverkan på naturvärden och kulturmiljövärden”. Det påpekas att det handlar om ett så kallat Natura 2000-område där ”risken är stor för betydande påverkan på den marina miljön (...), såsom tumlare, sjöfågel och bubbelrev.”
Samtidigt rekommenderar alltså länsstyrelsen att Vattenfalls föreslagna vindkraftpark strax norr därom, Kattegatt Syd i ekonomisk zon 25 kilometer utanför Falkenberg, får klartecken.
Just det havsområdet ligger mellan två olika Natura 2000-områden och länsstyrelsen har bedömt att intresset av energiproduktion har större vikt där.
Protesterna från fiskerinäringen har dock varit starka.
– Området är så fruktansvärt viktigt för yrkesfisket, sa Tommy Lang, talesperson för 17 fiskefartyg i Halland, nyligen till SVT.
Men bland de negativa rösterna har även Naturvårdsverket hörts där de lyft riskerna för skador på sjöfågellivet.
I länsstyrelsens beslut har också naturvårdsdirektören Henrik Martinsson, naturvårdshandläggaren Björn Larsson och marinbiologen Bo Gustafsson skrivit en så kallad avvikande mening. De anser att ”beslutet inte i tillräcklig utsträckning tar hänsyn till sakkompetensen”, men även till vad just Naturvårdsverket samt BirdLife Sverige sagt i sina yttranden.
Parken Kattegatt Syd planeras få upp till 80 vindkraftverk med en höjd på 350 meter och blir, om den fullföljs, en av norra Europas största.
Men länsstyrelsen vill att regeringen sätter hängslen och livrem på Vattenfall och meddelar 24 olika villkor, bland dem att företaget ska bekosta ”hur en omställning av yrkesfisket inom vindkraftsområdet kan göras”, liksom ”bekosta ny utrustning som yrkesfisket kan behöva”.
Hos Vattenfall är reaktionerna på förslaget till regeringsbeslut delade.
– När det gäller Kattegatt Syd är vi glada, vi tror att det är ett bra projekt. Men vi beklagar inställningen till Stora Middelgrund. Vi tror dock fortfarande att den parken är genomförbar. Exakt hur vi ska agera vidare återstår att se, säger Johan Sennerö, pressekreterare hos Vattenfall.
Nu landar alltså avgörandet på regeringens bord, som utlovat snabbare beslutsprocesser. På en fråga från Dagens industri svarade nya energi- och näringsministern Ebba Busch (KD) tidigare i veckan att det kommer att bli mer vindkraft med den nya regeringen än med den förra.