Nyheter
Vattenfall tvekar även kring vindkraftsprojekt i Halland
Efter att Vattenfall pausat det stora vindkraftsprojektet Kriegers Flak finns nu risken att Vattenfall inte går vidare med ett annat projekt: Kattegatt Syd utanför Falkenberg. Det uppger Vattenfalls vd Anna Borg i Dagens industri, som menar att regeringens slopade anslutningsbidrag är en faktor.
– Vi såg till att snabbt fatta beslut om vindkraft, har statsminister Ulf Kristersson tidigare sagt till GP.
GP har tidigare skrivit om att statliga bolaget Vattenfall pausade den stora havsbaserade vindkraftparken Kriegers flak utanför Skåne. Till Dagens industri, Di, säger Vattenfalls vd, Anna Borg, att regeringens slopade bidrag för att ansluta havsbaserad vindkraft var en orsak när Vattenfall pausade projektet.
– Det är en av flera faktorer, men det är naturligtvis en viktig faktor i det här sammanhanget.
Förutom anslutningen pekar Vattenfalls vd på de låga elpriserna, inflationen, höga räntor och flaskhalsar i leverantörsleden som faktorer till att Kriegers flak pausas. Men regeringens slopade bidrag var alltså viktigt, enligt Vattenfall-vd:n.
– För den kostnaden utgör totalt någonstans mellan 20 och 30 procent av hela projektet, uppger hon till Di.
Nu uppger Vattenfalls vd att det även finns en risk att man pausar vindkraftsprojektet Kattegatt Syd utanför Falkenberg.
– Det finns absolut en risk att vi kommer till samma slutsats. Men vi gör vad vi kan för att se hur vi kan få ned kostnaderna i projektet, säger Vattenfalls vd till Di.
Regeringen anser att Vattenfall och inte staten ska stå för kostnaden och energiminister Ebba Busch (KD) har bland annat sagt till Di att "Vattenfall inte har ’koll på sina grejer’". Till Di avfärdar Vattenfalls vd Ebba Buschs kritik.
– Jag blev lite förvånad, men jag känner mig väldigt trygg med att vi har koll på hur våra investeringskalkyler ser ut och hur våra projekt ser ut, säger Borg om Buschs uttalande.
GP har tidigare skrivit om hur Volvo Cars och branschföreträdare för energibranschen pekat på vindkraft som en nödvändig kraftkälla under decenniet för att klara av energibehovet när man bygger batterifabriken i Torslanda – samtidigt som man inte utesluter andra kraftslag som kärnkraft på längre sikt. Där har Volvo Cars investerat i vindkraftprojektet Västvind utanför Öckerö.
”I dagsläget är vindkraft det enda kraftslaget som kan generera tillräckligt med energi för att möta våra behov fram till 2030”, skrev Volvo Cars ansvarige för affärs- och energistrategi, Pär Arvidsson, till GP.
I slutet på september arrangerades Industridagen i Göteborg, där statsminister Ulf Kristersson (M) medverkade. GP tog då upp det faktum att industrin i Västsverige pekat ut vindkraften som en nödvändig kraftkälla, där stora projekt i form av flera vindkraftsparker planeras utmed västkusten.
Företrädare för energisektorn och industrin i Västsverige säger att havsbaserad vindkraft är en nödvändig lösning på energiförsörjningen fram till 2030. Hur ser du på det?
– Absolut finns utan tvekan förutsättningar för mer vindkraft, både havsbaserad och landbaserad. Det är därför vi har fattat sådana beslut, för att underlätta detta. Och även för att kunna kompensera kommuner och markägare för att bygga mer landbaserad vindkraft, säger Ulf Kristersson (M).
– Sedan på lång sikt är det ändå så att om vi ska ha mer väderberoende kraft, så behöver vi bättre baskraft också, vi behöver mer överföringsförmåga. Ledningsdragningar och tillståndsprocesser är en lika viktig del i detta som att tillföra nya vindkraft.
Menar att slopade bidraget inte var viktigt
Ni tog ju bort anslutnings-incitamenten till nya havsbaserad vindkraft?
– Den fanns i ett år, Kriegers flak fanns i 22 år. Under ett enda år fanns en idé om att göra det gratis. Det är inte stora frågan om detta. Vi såg till att snabbt fatta beslut om vindkraft. Det är tufft med högre ränta än tidigare, lågkonjunktur och dyrare komponenter. Jag har respekt för att det är en tuff situation.
22 år syftar på när planeringen kring vindkraftsprojektet Kriegers flak ursprungligen startade.
Ulf Kristersson (M) lyfte också fram arbetet med statens industristrategi.
– Vi är måna om att staten ska göra sitt. Det finns fundamentala saker som har att göra med energiförsörjning, stabila förutsägbara tillståndsprocesser, som har att göra med kompetensförsörjning att göra. Där är staten helt nödvändig. Där måste industrin kunna lita på att staten är en bra partner. Om staten gör sina grundläggande uppgifter långsiktig och bra då kommer industrin våga fatta sina beslut.
Källa: Göteborgs-Posten