Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-03-28

Vi måste rädda det småskaliga ålfisket

Ålfisket har en lång tradition i Sverige och är ett stort kulturarv – som måste värderas av, och i, Sverige. Ministrarnas beslut riskerar nu att bli slutet på detta.

EU:s fiskeriministrar beslöt i december 2021 att förlänga det tre månader långa fiskestoppet på ål. Till skillnad från tidigare får nu dock inte medlemsstaterna själva bestämma när ålfiskestoppet ska genomföras, utan det måste införas vid den tiden då ålen migrerar som mest.

Det här beslutet riskerar att slå undan nästan alla inkomster för det traditionella och kulturbärande småskaliga ålfisket som finns i Sverige. Beslutet riskerar också att innebära slutet på den kultur som ålfisket är – ålfisket är nämligen också listat som ett immateriellt kulturarv som Sverige måste vårda.

Utvärderingar från Sveriges Lantbruksuniversitet 2021 visar att det småskaliga ålfisket längs Östersjökusten står för runt 1 procent av ålförlusten – vilket är lika mycket ål som skarven äter i Östersjön, samtidigt som stora mängder ål dör i vattenkraftverk.

Som enda svensk i Europaparlamentets fiskeriutskott är det mitt ansvar att driva frågor för att trygga det svenska småskaliga fisket, som till exempel ålfisket. Jag har därför ställt en fråga till EU-kommissionen om hur de ser på ministrarnas beslut att förbjuda ålfiske när ålen migrerar som mest, något som med stor säkerhet kommer innebära slutet för det småskaliga ålfisket.

”Ålens status måste förbättras – men det finns alternativ till att stoppa ålfisket.”

Ålens status måste förbättras – men det finns alternativ till att stoppa ålfisket. Till exempel måste det allmänna förbudet på skarvjakt avskaffas. Förutom att skarven äter lika mycket ål som ålfisket tar upp längs Östersjön så förpestar skarven vår skärgård, och den innebär även ett stort hot mot den biologiska mångfalden, turismen och det småskaliga fisket var den än befinner sig.

Dessutom måste kraftföretagen ta sitt ansvar. Det görs en del för att rädda ålen i projektet Krafttag ål, som nu har pågått i tio år. Dessvärre dör fortfarande stora mängder ål i de svenska vattenkraftverken varje år, vilket snarast måste få ett slut – till exempel via att många fler ålpassager byggs ut i älvar och åar.

Ålfisket har en lång tradition i Sverige och är ett stort kulturarv – som måste värderas av, och i, Sverige. Ministrarnas beslut riskerar nu att bli slutet på detta. Nu måste regeringen dels agera med våra grannländer för att samordna fisket, och verka för att det svenska småskaliga ålfisket undantas från hindret att inte få fiska under sommarmånaderna.

Emma Wiesner, Europaparlamentariker (C)

 

Källa: Kristianstadsbladet




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer