Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-12-09

Vi offrar miljön för klimatet när vi bygger havsbaserad vindkraft

Debatt
Regeringens beslut att säga nej till havsbaserad vindkraft i Östersjön är en lättnad för oss yrkesfiskare. Vi har länge oroats över de konsekvenser den havsbaserade vindkraften för med sig för miljön och det framtida fisket, skriver Peter Ronelöv Olsson.

Beslutet blir ett välkommet tillfälle att stanna upp och inhämta mer forskning så att vi inte om tio år behöver säga: ”Vi inte såg det komma, vi förstod inte att vi så lättvindigt offrade miljön för klimatets skull”.

Det finns nämligen flera oroande miljöproblem med vindkraften som av någon anledning har svårt att komma fram i debatten. För fiskets del är det framför allt de utsläpp av mikroplaster som vindkraftverk ger ifrån sig. Rotorbladen slits över tid, i synnerhet de ute till havs är utsatta för höga vindhastigheter, saltvatten och stormar. Partiklarna som eroderas från rotorbladen sprider sig sedan ut i naturen och i våra vatten. Bladen är bland annat gjorda av epoxi som innehåller upp till en tredjedel av ämnet bisfenol A, som är ett extremt farligt ämne och mycket svårt att bryta ned. Ett kilo räcker för att förorena 10 miljarder liter vatten. Detta framkommer av bland annat rapporten Leading Edge erosion and pollution from wind turbine blades av Asbjørn Solberg, Bård-Einar Rimereit och Jan Erik Wei.

Lägg därtill den åverkan som den ridå av grova kättingar som vindkraftsverket är förankrade i gör med botten

Men även under vattenytan är miljöpåverkan stor. De planerade parkerna i Skagerack är tänkt att vara flytande, vilket innebär att de behöver ankras upp på botten med enorma tyngder. Dessa tyngder kommer med all sannolikhet ligga kvar på botten för all framtid, då det är mycket svårt att ta bort dessa på 150-200 meters djup. Lägg därtill den åverkan som den ridå av grova kättingar som vindkraftverket är förankrade i gör med botten. Det är inte utrett vad dessa innebär för ekosystemet, stimmande fiskarter med mera.

Varningssignalerna är alltså flera. Enligt miljöbalkens försiktighetsprincip är det verksamhetsutövarens skyldighet att förebygga risker för skador på miljö och människors hälsa – även om skadorna ännu inte är fullständigt bevisade. Det är en princip som naturligtvis borde gälla även för utbyggnaden av havsbaserad vindkraft. Ändå ser vi gång på gång att principen ignoreras.

Friskt hav

Frågan vi måste ställa oss är om satsningen på havsbaserad vindkraft drivs av ett verkligt engagemang eller om det snarare handlar om politiskt tryck för att nå utsläppsmål. Även om vi förstås behöver förnybar energi, kan utbyggnaden inte få ske på bekostnad av de ekosystem som vi är beroende av för mat och framtida försörjning. Vi är alla beroende av ett friskt och produktivt hav, och vi kan inte acceptera att havsmiljön offras i klimatets namn.

Innan vi fortsätter utvecklingen måste vi därför kräva noggranna miljöutredningar, så att vi får fakta på bordet innan vi beslutar om miljardbelopp för att investera i ytterligare havsbaserad vindkraft. Om vi inte förstår de långsiktiga effekterna på havsmiljön riskerar vi att skapa fler problem än vi löser. När turbinerna väl står på plats är det svårt, om inte omöjligt, att backa bandet igen.

Peter Ronelöv Olsson, ordförande Sveriges Fiskares Producentorganisation


Länk till dokumentet.

 

Källa: Göteborgs-Posten




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer