Nyheter
Vill utöka Guleskär för ny fiskebredningsfabrik
Fyll ut Guleskär i Kungshamn och gör plats för en ny beredningsfabrik. Det vill Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) som nu har skickat en förfrågan till Sotenäs kommun.
– Det är ett fantastiskt läge och ger möjligheter för det inhemska fisket att överleva, säger Anton Paulrud, vd på SPF.
I oroliga tider har det svenska fisket och den svenska fiskberedningsindustrin en viktig roll att fylla. Men utvecklingen går i otakt. Det menar Swedish Pelagic Federation producentorganisation (SPF) som företräder drygt 35 medlemsfartyg längs med Sveriges kust.
Vd Anton Paulrud beskriver en pågående negativ spiral där man ser att det småskaliga fisket får färdas längre sträckor för lossning och beredning av fångsten. För pelagiskt fiske handlar det i huvudsak om sill, skarpsill och makrill.
Därför riktas nu blickarna mot Sotenäs och Guleskär i Kungshamn. Organisationen hoppas att kommunen ska vilja fylla ut Guleskär för att skapa industrimark för en ny fiskeberedningsfabrik.
– Vi ser potentialen i Kungshamn med andra företag, Symbioscentrum, Rena hav och tids nog även en laxodling. Det skulle kunna ge ett fantastiskt helhetsvärde att ta tillvara på olika delar av fisket, säger Anton Paulrud.
Förfrågan till Sotenäs kommun är ovanlig på två sätt. Dels handlar det om att skapa industrimark där det idag inte finns annat än hav. Dels är det inte producentorganisationen själva som ska driva en framtida beredningsfabrik.
– Vi vill skapa förutsättningar för tomtmark och på så sätt locka till oss en aktör som vill driva sillfabrik där. Som organisation kan vi bidra med volymer så att det går runt, säger Anton Paulrud.
En chans att öka Sveriges självförsörjning
På Sotenäs kommun är arbetet redan igång. I början av veckan hade kommundirektör Anna Liedholm, näringslivsutvecklare Fredrik Handfast och samhällsbyggnadschef Eveline Karlsson ett första möte för att hantera den ovanliga förfrågan.
– Normalt kommer ansökan om markköp från en existerande verksamhet som vill expandera eller starta nytt. Här är det fråga om mark som ännu inte finns, säger Fredrik Handfast.
Han tycker att fiskenäring och fiskeberedning är något som passar in i Sotenäs redan existerande näringsliv. Dessutom är det chans att öka Sveriges självförsörjning.
– Det här är verksamheter som till mångt och mycket flyttat utomlands. Det är också viktigt utifrån ett nationellt perspektiv att råvaran landas och bereds inom landets gränser, säger Fredrik Handfast.
Kommundirektör Anna Liedholm tycker att det är positivt att organisationen vill satsa på Sotenäs. Men först måste en rad frågor klargöras.
– Förfrågan har precis kommit in. Det är jättespännande att det finns utvecklingsområden som vi själva inte har tänkt på. Med det sagt har jag idag ingen uppfattning om det ens är möjligt, säger Anna Liedholm.
Nu tillsätts en arbetsgrupp som bland annat ska titta på vilka tillstånd och regler som gäller. Dessutom behöver möjligheterna till finansiering klargöras.
– Skulle det bli aktuellt att gå vidare kommer vi antagligen inte finansiera allt i egen regi, utan behöver undersöka vilka medel som går att söka från statliga myndigheter och EU, säger Fredrik Handfast.
Första steget för samhällsbyggnadsförvaltningen blir att ta ställning till hantering av detaljplan, ta fram kostnadsberäkningar för det och fördela ärendet till dem som ska hantera det.
”Jag vågar inte riktigt svara på när SPF kan få svar, men vi arbetar naturligtvis med frågan”, svarar samhällsbyggnadschef Eveline Karlsson i ett mejl till Bohusläningen.
Vad är pelagiskt fiske?
Med pelagiskt fiske menas fiske på arter som lever i den fria vattenmassan (till skillnad från de demersala arterna som lever på eller vid bottnen). Fisket bedrivs både kustnära och långt ut till havs i Östersjön, Västerhavet, Nordsjön, Norska havet och Nordatlanten. Svenskt fiske av pelagiska arter består av t.ex. sill/strömming, skarpsill, makrill, blåvitling/kolmule, taggmakrill /hästmakrill, lax, sik och siklöja. Även fisket av tobis räknas till det pelagiska fisket trots att arten lever i/nära botten på grusbottnar.
Det pelagiska fisket med aktiva redskap använder huvudsakligen flyttrål eller parflyttrål (där två båtar drar trålen tillsammans). Även bottentrål och snörpvad används.
Källa: Sveriges fiskares producentorganisation
Källa: Bohusläningen