Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-07-18

Vindkraft till havs får grönt ljus – men hårdare miljökrav

Vindkraftsparken Galene i havet utanför Varberg får ja av miljödomstolen. Samtidigt skärps villkoren. Området måste krympas för att skydda tumlare och sjöfågel som lever i området.

Vindkraft till havs ses som en avgörande pusselbit i klimatomställningen. Betydligt mer el behövs till fossilfria stålverk, batterifabriker och transporter utan bensin och diesel. Till havs blåser det mer och kraftverken kan byggas högre och därför mer effektiva utan att det stör omgivningen på samma sätt som på land.

Högen med ansökningar om att få bygga växer på regeringens bord, men startsträckan är lång. Bara tre projekt har hittills fått ja från regeringen, däribland Galene i Kattegatt cirka 22 kilometer utanför Varberg, som bolaget OX2 står bakom.

Regeringen sade ja trots att Galene redan hade hamnat i domstol, efter överklaganden från både bolaget, miljöorganisationen Birdlife Sverige och ett par andra instanser. På måndagen kom mark- och miljödomstolen i Vänersborg med sin dom, och den illustrerar hur komplicerat det är att bygga vindkraft.

Domstolen säger visserligen ja men anger samtidigt en rad krav som vindkraftsparken måste leva upp till. Framför allt krymper domstolen det område där vindkraftsverken får byggas. Det motiveras med att tumlare och fåglar – som sillgrissla, tordmule och tretåig mås – som har sin livsmiljö kring närliggande grund behöver skyddas.

Den planerade vindkraftverken skulle visserligen ligga utanför Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund, men det behövs en extra buffertzon, enligt domstolen som bland annat hänvisar till utlåtanden från Naturvårdsverket.

Bolaget har under processen varnat för att en utökad buffertzon kan hota hela projektet. I en inlaga till domstolen påpekar man att vindkraftverken då måste stå tätare med lägre elproduktion som följd. Man tvingas också bygga på djupare vatten. Totalt kan detta innebära extra kostnader på hundratals miljoner kronor.

Beskedet från domstolen är ändå positivt ur bolagets synvinkel, enligt Emelie Zackrisson, utvecklingsansvarig för havsvindkraft på OX2. Enligt henne var man beredda på att området skulle inskränkas, eftersom en tidigare domstolsprövning i ett liknande fall hade slutat så.

– Sammantaget är vi väldigt nöjda. Domstolen har också genomfört en del av de ändringar som vi har yrkat på, säger Emelie Zackrisson..

Birdlife Sverige anser att området är så viktigt för fågellivet att en exploatering står i strid med Natura 2000-lagstiftningen, även med en buffertzon. Daniel Bengtsson, organisationens ansvarige för fågelskydd, påpekar att länsstyrelsens egna experter på naturskydd har motsatt sig vindkraftsparken.

– Vi står på deras sida men vi blir överkörda, säger Daniel Bengtsson som inte utesluter att man överklagar domen.

Det som har prövats i domstolen är om vindkraftsprojektet ska få ett så kallat Natura 2000-tillstånd. Natura 2000 är ett nätverk av naturområden inom EU som anses särskilt skyddsvärda och därför är omgärdade av särskilda regler.

För närvarande väntar ett 20-tal ansökningar om att bygga havsvindkraft på beslut från regeringen, som har sista ordet när det gäller Sveriges ekonomiska zon, det vill säga de svenska vatten som ligger längst ut från kusten. En stor del av ansökningarna bereds nu av berörda länsstyrelser, som sedan lämnar en rekommendation till regeringen.
 

Fakta.Så prövas havsvindkraft

■ Vindkraftverk i Sveriges ekonomiska zon kräver tillstånd från den svenska regeringen.

■ Ekonomiska zonen är den del av havet som ligger längst ut från kusten (12-200 nautiska mil).

■ Ansökningar om att bygga vindkraft i ekonomisk zon bereds av länsstyrelserna, som lämnar en rekommendation om hur regeringen bör besluta.

■ Länsstyrelserna fattar själv beslut i frågan om en vindkraftspark till havs är förenlig med skyddet av Natura 2000-områden. Det beslutet kan överklagas till mark- och miljödomstol.

■ Natura 2000 är ett nätverk av skyddsvärda naturområden inom EU.

■ Kommuner har inget formellt inflytande över beslut om vindkraft i ekonomisk zon. Däremot har kommunerna vetorätt när det kommer till vindkraft på land och i havet närmare kusten.

 

Källa: Dagens Nyheter




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer