Nyheter
Vindkraftparken Poseidon får grönt ljus – räkfisket väntas minska
Den flytande vindkraftparken Poseidon, utanför Stenungsund, får grönt ljus av regeringen.
Samtidigt som elproduktionen ökar, väntas en annan konsekvens bli att tillgången till räkor från västkusten minskar.
– Nu har de paxat en av de bästa fiskeplatserna, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande i Sveriges fiskares producentorganisation.
13 havsbaserade vindkraftsparker i Östersjön stoppas av försvarspolitiska skäl. Det var den stora nyheten när regeringen i måndags höll presskonferens.
Men samtidigt ges tillstånd till en vindkraftpark på västkusten – som av fiskare har lyfts fram som den mest problematiska av alla föreslagna. Vattenfallägda bolaget Kontiki får nämligen grönt ljus för parken Poseidon, som ska byggas i havet utanför Stenungsund.
– Jag undrar om man förstår vad man gör, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande i Sveriges fiskares producentorganisation.
Han är kritisk mot planerna, som han tidigare sagt skulle kunna leda till att 50 procent av det svenska räkfisket försvinner. Det är en siffra han håller fast vid, och som han menar kommer få konsekvenser.
– Om vi reducerar mängden räka kan priserna bara gå åt ett enda håll. Det blir dyrt för konsumenterna, om de ens kan köpa riktiga kvalitetsräkor.
En av de bästa platserna för fiske
Även regeringen konstaterar i sitt beslut att fisket i området kommer påverkas. Bland annat då en betydande del av området kommer vara otillgängligt när parkerna byggs, samt att det därefter kommer bli omöjligt att bedriva trålning ”i nuvarande omfattning inom området”.
Peter Ronelöv Olsson beskriver området som en av de allra bästa fiskeplatserna på västkusten.
– Det här området är högproducerande, men det här leder till att vi varken kan få upp fisk eller annat. Det är ett väldigt högt pris för att få mer el, både rent ekonomiskt men också rent matproducerande.
Att området är högproducerande håller Staffan Waldo med om. Han är utredare på Agrifood vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och publicerade nyligen rapporten ”Hur påverkas svenskt yrkesfiske av havsbaserad vindkraft?” tillsammans med kollegan Johan Blomquist.
– Det är ett av de områden där man påverkar fisket ganska kraftigt, det gäller både kräftfisket och räkfisket, säger Staffan Waldo om Poseidon.
Experten räknar med färre svenska räkor
Deras beräkningar visar att räkfiske med ett så kallat landningsvärde på drygt 5 miljoner kronor årligen skulle påverkas, liksom trålning av kräfta och fisk till ett värde av ungefär 7,5 miljoner kronor.
– Det är mycket fiske i det området jämfört med andra energiområden.
Bedömer du att konsumenterna skulle märka av detta på tillgången till fisk, kräftor och räkor i fiskdisken?
– Jag tror inte det kommer vara någon större påverkan, men det kan vara så att tillgången till svenskproducerad fisk minskar. Man har möjlighet att importera både räka och havskräfta från andra länder, så jag skulle misstänka att man kan fylla upp det gapet.
Men det är en reell risk att det svenska fisket minskar?
– Förmodligen kommer man minska. Men det är inga jättestora områden vi pratar om, och så länge det är ett område blir det mindre påverkan än om man har många områden.
Planer på fler havsbaserade vindkraftverk
Däremot finns en oro i fiskebranschen för så kallade kumulativa effekter, konstaterar Staffan Waldo. Det handlar om att det finns ansökningar om att anlägga ytterligare vindkraftparker längs västkusten. Exempelvis ligger parken Mareld, utanför Lysekil, också hos regeringen för behandling.
– Fiskarna är oroliga för det, för det är i deras fiskeområden och man har tidigare inte haft konkurrens från andra verksamheter på det sättet som man nu får med vindkraften, säger Staffan Waldo.
Är det en befogad oro, att det kommer slå väldigt hårt?
– Om man stänger många områden kan det vara befogat, ja. Ett enskilt område tror jag att man klarar. Men det är min bedömning, och jag skulle misstänka att fisket kanske gör en annan bedömning.
Pourmokhtari (L): ”Efterlängtat av näringslivet”
Tillståndet för vindkraftparken Poseidon gäller upp till 81 vindkraftverk, och är förenat med vissa villkor. Bland annat handlar det om att bolaget ska hålla ett samråd med yrkesfiskets producentorganisationer, samt med vattenbruksorganisationer, om hur parken ska utformas.
Man ska också säkerställa en passage för fiskefartyg, så att de kan nå fiskevatten utanför parken, och stödja producentorganisationerna med upp till 20 miljoner kronor för eventuella anpassningsbehov av fisket.
Regeringen skriver i beslutet att man anser att dessa anpassningar ”medför att yrkesfisket inte påverkas i så stor utsträckning att det utgör skäl för att vindkraftsparken inte kan tillåtas”.
På måndagens presskonferens beskrev klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) det som ”ett väldigt fint besked” att Poseidon nu får tillstånd. Kontiki har uppgett att parken skulle kunna börja byggas 2029 och stå färdig 2031.
– Poseidon kommer att kunna leverera upp till 5,5 TWh per år inom elprisområde 3, vilket jag vet är mycket efterlängtat av näringslivet i västra Sverige, säger hon och fortsätter:
– Detta blir den första flytande havsvindparken som får tillstånd i Sverige. Det öppnar upp för att ytterligare havsvindparker kan byggas på större havsdjup än vad som tidigare varit möjligt, och leder också till mindre påverkan på naturen och omgivningen än vad bottenfasta anläggningar gör.
”Dåligt med räka, torsk och havskräfta på ostkusten”
Peter Ronelöv Olsson på Sveriges fiskares producentorganisation har dock inga större förhoppningar om att regeringens nu utlovade dialog med vindkraftsbolaget kommer leda någonstans.
– Det ska bli väldigt intressant att se om vi över huvud taget kan påverka någonting. Jag tror inte det. Det mandatet som vi får vill jag gärna syna, för jag tror att det är en ren pappersprodukt.
Fisket kompenseras inte av att regeringen samtidigt säger nej till 13 andra vindkraftparker, i Östersjön?
– Nej, det gör det inte. Det är väldigt dåligt med räka, torsk och havskräfta på ostkusten.
Källa: Göteborgs-Posten