Nyheter
Vindkraftparkerna måste ta hänsyn till det hårt prövade yrkesfisket
Debatt
"Risken är påtaglig att de anläggningar som planeras vid Gretas Klackar, Utposten och Storgrundet till en betydande grad kommer försvåra möjligheterna att bedriva ett småskaligt och hållbart yrkesfiske", skriver Aksel Ydrén, projektledare, Kustfiskarna Bottenhavet.
Fler och fler vindkraftparker planeras till havs i Bottenhavet. De flesta är nog överens om att det behövs nya energilösningar som en del av vår gröna omställning till ett fossilfritt samhälle. Men vad vi också behöver är ett livskraftigt yrkesfiske som en del av en robust livsmedelsproduktion. Något vi inte minst blivit medvetna om under coronapandemin och det pågående kriget i Ukraina.
LÄS VÅRA ARTIKLAR OM VINDKRAFTEN I GÄSTRIKLAND
De många kustnära vindkraftparkerna som planeras till havs i Bottenhavet riskerar att påverka det lokala yrkesfisket negativt och därmed försvåra livsmedelsstrategins ambitioner om ”en ökad och hållbar produktion av mat som kan leda till fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet”.
Från yrkesfiskets perspektiv ser vi följande risker:
Kabeldragning
Den kabeldragning som krävs för elöverföringen mellan vindkraftverken och fastlandet riskerar att leda till en direkt inskränkning i fiskemöjligheter genom förbud att använda olika fiskeredskap.
Lokalisering
Placeringen av de tänkta vindkraftparkerna är med få undantag på områden som är viktiga lekplatser för strömmingen, vilka gör att parkerna kommer ha en negativ inverkan på det lokala yrkesfisket och det marina ekosystemet.
Uppbyggnadsfasen
Byggandet av vindkrafterna beräknas ta flera år och riskerar att leda till en uppgrumling av vattnet samt att miljögifter frigörs
Driften
Utan tillräcklig kunskap finns en stor risk att vibrationer och ljud från vindkraftverken får en negativ inverkan på flera fiskarter som exempelvis lax och strömming.
Avvecklingsfasen
Till vilken grad kommer havsbotten återställas till sin ursprungliga miljö efter att vindkraftverken avvecklats?
Idag står Norrland för cirka 80 procent av den svenska elproduktionen, vilket uppnåtts genom vattenkraften, och endast fyra outbyggda älvar återstår. Utbyggnaden har skett på bekostnad av ekosystemen i älvarna och fiskarter som lax och ål som är beroende av älvarna för sin fortplantning.
Mycket talar för att Norrlands natur och människor återigen ska betala priset för hela Sveriges energiproduktion.
Om vindkraftparkerna ska bli en tillgång för samhället så måste hänsyn tas till det redan hårt prövade lokala kustnära yrkesfisket. Producentorganisationen Kustfiskarna Bottenhavet anser därför att framtida vindkraftparker i Bottenhavet ska förläggas längre ut till havs än vad som i de flesta fal planeras i dagsläget, samt att parkerna ska koncentreras till grundområdena kring Eystra saltbanken, Finngrunden och Sylen.
Den planerade vindkraftparken Eystrasalt offshore och världens största vindkraftpark som håller på att byggas vid Doggers Bankar utgör två goda exempel på att det är fullt möjligt att förlägga parkerna lågt ut till havs.
Det kustnära yrkesfisket som uteslutande fiskar för att producera livsmedel för redan idag en ojämn kamp mot den storskaliga industriella trålningen. Det kustnära yrkesfisket bedrivs idag med mindre båtar som till skillnad från de storskaliga trålarna är beroende att kunna fiska nära kusten, ofta på klassiska lekgrund där fisket bedrivits i hundratals års. Risken är påtaglig att de anläggningar som planeras vid Gretas Klackar, Utposten och Storgrundet till en betydande grad kommer försvåra möjligheterna att bedriva ett småskaligt och hållbart yrkesfiske.
Det lokala yrkesfisket måste ses som en integrerad del av vår livsmedelsproduktion som går hand i hand med den gröna omställningen. Faktum är att vi svenskar enligt forskningsinstitutet Rise konsumerar fisk minst en gång i veckan, motsvarande 25 kg hel fisk och skaldjur per år.
Endast cirka 25 procent av den fisk vi äter kommer från Sverige. Om livsmedelsstrategins ambitioner om en växande livsmedelsproduktion ska bli verklighet krävs därför ett levande kustnära yrkesfiske. Våra medlemmar tar redan idag ett stort ansvar för miljön och samarbetar med forskare kring bland annat skonsammare fiskeredskap och strömmingens genetik.
Producentorganisationen Kustfiskarna Bottenhavet organiserar 26 medlemmar från Husum i norr till Tierp i söder.
Aksel Ydrén, projektledare, Kustfiskarna Bottenhavet
Källa: Arbetarbladet.