Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-01-10

Vindkraftspark till havs byggs vidare – utan statligt stöd

Den första stora svenska havsbaserade vindkraftparken kan börja leverera el om fem år. Projektet Galene i Kattegatt drivs vidare även efter regeringens besked att staten inte ska finansiera kablarna till fastlandet.

Det säger projektets ägare OX2 efter att ha skrivit avtal med ett energibolaget Ellevio.

I dag har tre havsbaserade vindkraftparker fått regeringens tillstånd att etableras i svensk ekonomisk zon.

Det gäller dels Vattenfalls parker Kattegatt Syd utanför Falkenberg och den svenska delen av Kriegers Flak söder om Trelleborg, dels parken Galene 22 kilometer väster om Varberg. Den senare ägs till 51 procent av vindkraftsbolaget OX2 och resten av Ingka Investments (Ikea).

Men i inget av projekten har några fundament för vindsnurrorna börjat gjutas, och efter regeringens besked i juni om att staten inte ska stå för kostnaden för vindkraftsparkernas kablar till land och anslutning till kraftledningsnätet, har branschen varnat för att utbyggnaden av den havsbaserade elen kanske inte blir av.

I Ekots lördagsintervju den 9 december sa Vattenfalls vd Anna Borg, apropå konsekvensen om bolaget behöver stå för anslutningskostnaden för Kriegers Flak:

– Jag tror att det blir svårt, det motsvarar närmare en tredjedel av projektkostnaden, så det är ju väldigt stora belopp.

Branschorganet Svensk Vindenergis vd Daniel Badman skrev i sitt remissvar till regeringen att beslutet ”riskerar att skapa ytterligare fördröjningar och osäkerheter i den planerande utbyggnaden av havsbaserad vindkraft”, och menade att utbyggnaden nu ”äventyras”.

Myndigheten Svenska Kraftnät ska alltså inte längre planera för att stå för anslutningarna, däremot ”ge aktörer som vill ansluta havsbaserad elproduktion hållbara och praktiska förutsättningar för anslutning till det svenska elsystemet (...) på egen bekostnad”.

De 21 planerade vindkraftverken ska placeras mellan svensk ekonomisk zon och gränsen i Kattegatt mot Danmark omkring 22 kilometer väster om Varberg. Var den tänkta kabeln till land, till en station på Väröhalvön, är markerad med grått.

De 21 planerade vindkraftverken ska placeras mellan svensk ekonomisk zon och gränsen i Kattegatt mot Danmark omkring 22 kilometer väster om Varberg. Var den tänkta kabeln till land, till en station på Väröhalvön, är markerad med grått. Foto: OX2

Trots Vattenfalls och Svensk Vindenergis varningsflaggor säger ägarna av projektet Galene, där 21 stycken upp till 340 meter höga vindkraftverk ska resas väster om Varberg, att de beslutat att gå vidare med målet att kunna börja leverera upp till 1,6 terawattimmar el mot slutet av 2028. Ägarna talar om att det motsvarar över 300 000 hushålls behov.

OX2 har skrivit ett samarbetsavtal med energibolaget Ellevio om att driva det nät och den anslutning som krävs till transformatorer på land och koppling till regionnätets befintliga 132-kilovolts kraftledning norr om Ringhals kärnkraftverk på Väröhalvön. Ansökningar om tillstånd för anslutningen har nu skickats in.

Det jämförelsevis korta avståndet från stranden norr om Varberg till kraftledningen, 1,5 kilometer, har bidragit till att hitta ekonomi även utan statligt stöd, säger OX2:s chef för havsbaserad vindkraft Emelie Zakrisson till DN.

– Det blir en rätt kostnadseffektiv anslutning, tillsammans med Ellevio tittar vi nu på hur vi får till det så fort som möjligt när tillstånden väl är klara.

Det har i debatten på senare tid låtit som att uteblivet statsstöd för anslutningen äventyrar de havsbaserade parkerna. Ni håller inte med?

– Vi har under hösten sett ett generellt stort intresse från olika typer av investerare. Det är klart att vi är glada om staten vill betala anslutningarna, men för projektet Galene ser vi bra förutsättningar ändå, kablarna där blir en mindre del än i andra projekt.

Ni ser ut att vara först i det havsbaserade spåret. Klarar ni tidtabellen om att ha Galene i drift till 2028?

– Vi trivs med att vara pionjärer, vi ser behovet och investeringsintresset och hoppas nu att tillstånden trillar in. Målet om 2028 står kvar.

Hos Ellevio säger strategi- och affärsutvecklingschefen Kristofer Fröjd att det blir bråttom att bygga upp leveranskedjor och rätt kompetenser.

– Men uppsidan är tydlig. Den här parken får en kapacitet på 400 megawatt i en landsdel som ropar efter mer el. Att vi tillsammans ser att det går att klara utan hjälp från staten känns förstås spännande.

Innan parken Galene kan börja anläggas krävs flera rättsliga avgöranden. Regeringens tillstånd har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen, ett beslut väntas under året. Länsstyrelsens Natura 2000-tillstånd prövas nu i mark- och miljödomstolen, beslut är troligt under våren, och Varbergs kommun fattar beslut om att godkänna planen för att anlägga anslutningskabeln på på land.
 

Fakta.Galene vindkraftspark

Placering: Omkring 22 kilometer väster om Varberg, i svensk ekonomisk zon.

Produktionskapacitet: 1,6 TWh per år.

Antal verk: 21.

Maximal höjd: 340 meter.

Planerad driftsstart: 2028.

En drifts- och underhållscentral för Galene planeras i Varbergs hamn.

Ägare: OX2 och Ingka Investment

 

Källa: Dagens Nyheter




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer