Nyheter
Vindkraftsplaner möts av oro på Bohuskusten: ”Förödande för besöksnäringen”
Regeringens mål är att havsbaserad vindkraft ska bli Sveriges viktigaste energikälla.
Men frågan om vindsnurror till havs splittrar invånarna på västkustens turistorter. Många är oroliga för att den förändrade miljön ska slå mot besöksnäringen.
– Vad är värdet av att kunna titta ut över ett till synes oändligt hav när solen går ner? säger Leif Göbel som bor på Dyrön utanför Tjörn.
Utsikten från vandringsledens högsta punkt är imponerande. Marstrand och Carlstens fästning uppenbarar sig till vänster. På andra sidan ligger Tjörn och vänder man blicken rakt fram: horisonten.
”Drar man en drak linje västerut träffar man på Skottland. Annars är det Kanada nästa”, som Leif Göbel skämtsamt uttrycker det. Sedan blir han mer allvarlig.
– Förstör du den fria horisonten finns det ingen återvändo.
Leif Göbel är ordförande i öns samhällsförening, men i dag, understryker han, är det hans personliga åsikter som ventileras. Och han är bekymrad.
– De flesta är positiva till någorlunda anpassad vindkraft men det företagen är ute efter är ju gigantiska områden. Man kan trolla med perspektiv, säger han om vindkraftsföretagens visualiseringsfoton där tornen sticker upp som små tändstickor i fjärran.
– Men man kommer att se dem. Och det påverkar faktiskt upplevelsen.
Han syftar på upplevelsen av Bohusläns orörda natur, den som lockar hundratusentals besökare varje år. Bara Dyröns vandringsled besöks årligen av runt 10 000 turister, såväl svenska som utländska. Även den här kylslagna, blåsiga torsdagen i början av mars, har två danska vandrare tagit färjan över från Tjörn.
Skulle turisterna fortsätta komma hit om utsikten över det oändliga havet ersätts med rader om upp mot 350 meter höga vindkraftverk?
Den frågan ställer sig nu många näringsidkare som lever på besöksnäringen i Bohuslän. Men det är samtidigt en känslig fråga.
– Det är många som inte vet vilket ben man ska stå på, säger Anna Aldegren, näringslivsstrateg på Tjörns kommun. Näringslivet vet att vi har en kapacitetsbrist kring elförsörjningen i vårt område och man inser att vi behöver ytterligare förstärkning, men till vilket pris?
Regeringen har höga ambitioner för havsbaserad vindkraft, som anses vara ett viktigt bidrag för att uppnå målet om att Sveriges elproduktion ska vara hundra procent förnybar till år 2040. För att skynda på utbyggnaden fattade regeringen i mitten av februari beslut om landets första så kallade havsplaner.
Minst tre olika företag har ansökt om att få bygga havsbaserade vindkraftsparker i Bohuslän. Tillsammans sträcker de sig från Öckerö i Göteborgs norra skärgård upp till Strömstad.
Dessa är tänkta att placeras betydligt närmare land än de som planeras utanför Stockholms skärgård, mellan 1,5 och 3,5 mil från kusten, något som har fått flera kommuner att se rött. Bland dem Tjörns kommun.
Enligt kommunen, som liksom Öckerö och Kungälvs kommun, berörs av samtliga tre ansökningar, skulle dessa etableringar innebära ”en inskränkning i de värden som Tjörns kommun har, bland annat ”orörd havsnatur och kulturmiljö i havsområdet”. I linje med detta framhåller kommunen också att det finns riksintressen som berör Tjörn, som den numera världskända Pater Noster-skärgården.
Liknande argument hörs från Sotenäs och Tanums kommun. Den senare motiverar sitt nej med bland annat att värdet av en fri havshorisont är av ”mycket stor betydelse för kommunens attraktivitet utifrån såväl boendemiljö som besöksmål med mycket stora ekonomiska värden kopplade till detta”.
Kommunernas ställningstaganden har dock mötts av kritik, från framför allt C, MP och S.
– Varför ska vi längs kusten komma undan? säger Tanums oppositionsråd Louise Thunström (S) till Strömstads tidning.
Men i både Öckerö och Orust kommun har socialdemokraterna i stället gått emot partilinjen och hakat på nej-sidan. Socialdemokraterna Öckerö skriver i ett yttrande: ”En obruten horisont har stor betydelse för landskapets karaktär identitet och kulturhistoria”, rapporterar P4 Göteborg.
Kungälvs kommun däremot har valt att gå mot strömmen och gett grönt ljus åt de planerade vindkraftparkerna, med reservation för att de vill ha lokalt inflytande på utformningen.
– Vi har för lite elproduktionskapacitet i Västsverige och ur den synpunkten är det inget snack. Alla vill ha en bra energiform och det här är en bra energiform, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Ohdner (S) till DN.
– Jag tittar hellre på ett vindkraftverk långt ute till havs när jag åker ut och badar på sommaren än har ett minikärnkraftverk inne i centrala Kungälv där folk bor.
Nils Carlson som driver ett konferenshotell på Marstrand – västkustens seglingsmecka – är kritisk till kommunens hållning.
– Det är förödande för besöksnäringen, säger han, som fram tills nyligen representerat just socialdemokraterna i kommunfullmäktige.
– Vem vill åka hit och sätta sig och titta på solnedgången om det bara är massa lampor som blinkar? Det måste ju undersökas, vilken påverkan det har på besöksströmmarna till Bohuslän. Det är jättelika ekonomiska värden som står på spel.
Själv ”älskar han vindkraft – egentligen” och är engagerad i en enskild vindsnurra på land.
Var tycker du att de ska placeras i stället?
– Antingen måste de stå bortanför horisonten, eller till exempel i Öresund, där det ändå är lampor bakom. Kalmar sund är säkert också utmärkt.
För att snabba på tillståndsprocessen för aktörer som vill bygga vindkraftsparker har regeringen tillsatt en utredning. De huvudsakliga förslagen rör en begränsning av kommunernas vetorätt. Kommunerna ska enligt utredningen fortfarande kunna säga nej, men beskeden måste komma mycket tidigare i processen.
I slutändan är det dock regeringen som avgör, eftersom vindkraftsparkerna som planeras till större del ligger utanför kommungränserna, inom så kallad svensk ekonomisk zon.
Leif Göbel tycker att det behövs mer dialog och eftertanke kring etableringarna till havs.
– Precis som att man inte får bygga hursomhelst får man också tänka på värdet av de fria vyerna.
Källa: Dagens Nyheter