Nyheter
Yrkesfiskare får möjlighet att byta fisken mot skräp
Yrkesfiskare som inte längre kan fiska torsk ska istället kunna söka stöd för att fiska efter förlorade fiskeredskap och annat marint skräp, enligt Jordbruksverket.
Insatsen hoppas man ska leda till renare hav och även bidra till sysselsättning inom fiskenäringen.
Både i Östersjön och på västkusten finns en stor mängd fiskredskap som blivit kvar på havets djup, så kallade spökgarn. Dessa orsakar problem både för fisket och för de djur som riskerar att fastna i de förlorade näten.
– Redskapen orsakar stort lidande för de fiskar, sjöfåglar och sälar som fastnar i dem. Sedan finns det även en miljöaspekt, i förlängningen bryts de nät som blir kvar ner till mikroplast, säger Thomas Sickeldal, handläggare på fiskeri- och marknadsstödsenheten vid Jordbruksverket.
Nu hoppas Jordbruksverket som tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten avsatt tio miljoner kronor genom det EU-finansierade havs- och fiskeriprogrammet att många av dessa redskap ska plockas upp, främst genom draggning.
– I många fall rör det sig om draggning av nät som blivit kvar i havet, men även andra åtgärder är möjliga, längs med Bohuskusten kanske det snarare blir dykningar efter förlorade hummerburar, säger Thomas Sickeldal.
Bakgrunden till insatsen är dels det miljöproblem som det marina skräpet utgör, men myndigheterna hoppas också att initiativet ska snappas upp av de fiskare som drabbats hårt av begränsade fiskekvoter och fiskestoppet på torsk och som nu får möjlighet att plocka upp gamla nät istället för att sätta i nya.
– Det finns ett utbrett problem med lönsamhet inom fiskenäringen, nu hoppas vi att de fiskare som inte kan fiska torsk istället kan vara med och göra en insats för miljön, säger Thomas Sickeldal.
Stödet är öppet att söka för alla yrkesfiskare i landet, oavsett fiskevatten.
Källa: DAGENS NYHETER