Nyheter
Yrkesfiskare varnar: Giftig lera riskerar drabba kusten
Västsverige: Göteborgs hamn har bett om tillstånd att dumpa 13,5 miljoner kubikmeter bottenslam i närheten av Vinga. Nu protesterar yrkesfiskarna som menar att det kan hota skaldjursfisket längs hela Bohuskusten.
– Om jag får använda ett enkelt språk så tycker jag att det här inte verkar riktigt klokt, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO).
Göteborgs hamn behöver större djup åt ännu större fartyg i framtiden. Därför vill hamnen med hjälp av Sjöfartsverket muddra och lägga den förorenade leran på botten utanför Vinga fyr och sedan täcka över massorna med ett tio meter tjockt lager av oförorenad lera. En del av de dumpade massorna, cirka 2 procent, motsvarande 285 000 kubikmeter lera är förorenat av tungmetaller och TBT, Tributyltenn, ett mycket giftigt ämne som tidigare användes som bottenfärg för småbåtar.
– Muddringen är nödvändig för att morgondagens större fartyg ska kunna komma in till kajen, förklarar Jan Andersson projektledare på Göteborgs Hamn AB.
Enligt Göteborgs hamn AB är merparten av leran som är tänkt att läggas på havsbotten så kallad preindustriell glacial lera som inte innehåller några gifter. Endast 2 procent av leran kan innehålla föroreningar. Utifrån de mätningar som gjorts av Göteborgs hamn har man dragit slutsatsen att havsströmmarna vid botten inte är tillräckligt starka för att sprida lermassorna och området där dumpningen är planerad.
– Det är tråkigt att vi inte tidigare fått kontakt med SFPO i samrådsprocessen. Vi lade samma mängd förorenade massor utanför Vinga när hamnen muddrades för 20 år sedan och har inte kunnat se att detta påverkat omgivningen, säger Jan Andersson på Göteborgs hamn.
Alternativet till att dumpa lermassorna skulle vara att köra 285 000 kubikmeter förorenad lera med lastbilar till en plats där det kan renas, förklarar Jan Andersson.
– Det är i så fall också en stor miljöbelastning som behöver beaktas oavsett vad det skulle kosta, säger han.
Trots försäkringarna från hamnen är SFPO, Sveriges fiskares producentorganisation, oroliga att havsströmmarna ska sprida gifterna och påverka skaldjursfisket i Bohuslän.
– Jag förstår ju att detta blir mycket billigare än att ta hand om massorna och rena dem på land. Men bara tanken på att de hundratusentals ton dumpade massorna giftig lera kan läcka och spridas med havsströmmen utmed hela den bohuslänska kusten borde vara nog för att inte genomföra detta, menar Peter Ronelöv Olsson, ordförande för SFPO.
Den 14 oktober träffas företrädare för Göteborgs hamn och Sjöfartsverket att träffa yrkesfiskarna. Miljödomstolen har avsatt 12–13 januari för huvudförhandlingar och då träffas jurister från alla inblandade parter för att försöka komma överens om att utfärda den dispens som krävs i miljölagstiftningen för att få muddra havet.
Det demersala fisket, alltså bottentrålningen, kan vara hotad utmed hela Bohusläns kust, om Göteborgs hamns AB får dumpa giftiga massor i en djuphåla på havets botten utanför Vinga, menar yrkesfiskarna som backas upp av kommunalrådet i Sotenäs, Mats Abrahamsson (M).
"Bara tanken på att de hundratusentals ton dumpade massorna giftig lera kan läcka och spridas med havsströmmen utmed hela den bohuslänska kusten borde vara nog för att inte genomföra detta", säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för SFPO.
Källa: Bohuslänningen