Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-08-16

Andra tonfisken på en vecka för GG 505 Polar

Onsdag i förra veckan fick GG 505 Polar en tonfisk på 130 kilo som landades och såldes i Skagen som de fick 240 danska kronor kilot för, totalt 31 200 DKK.

GG 505 Polar

GG 505 Polar

Igår, måndag eller kanske snarare på natten till idag, fick de en till. En tonfisk på 250 kilo som gav 40 000 kronor (160 kr/kilo) på Göteborgs Fiskauktion (inte Göteborgs fiskestation). Journalisten Caroline Lundgren verkar dock okunnig om att det normala på Göteborgs Fiskauktion är att just sälja fisken på auktion till högstbjudande.

– Det är ju fantastiskt. Jag var 18 år gammal senaste gången jag tog upp en tonfisk och nu är jag 68, så det tog 50 år, berättar Thomas Bryngeld för tidningen GP. Något som betyder att han inte var med förra veckan.

Kanske var det istället Ahlströms som fiskade med GG 505 Polar. Polar har ju för liten kvot för att kunna användas fullt medan familjen Ahlström för närvarande saknar egna båtar att fiska med. De har lånat (hyrt?) GG 505 Polar så det var kanske de som fiskade med båten förra veckan.

Blåfenad tonfisk började dyka upp i svenska vatten förra året efter att ha avrit bort i närmare 50 år. Det beror på bra och hållbar förvaltning av sillbestånden och kraftigt ökade bestånd av makrill samt att fisket på blåfenad tonfisk i Medelhavet minskat.

Blåfenad tonfisk

Blåfenad tonfisk

Det är idag inte tillåtet att landa tonfisk i Sverige, men det borde vara det. För varför ska fiskare kasta tillbaks en död och dyrbar fisk i havet? I Danmark är det däremot tillåtet och informationen i GP är fel på den punkten. Norge har en liten provfiskekvot som brukar tilldelas två båtar, en snörpvadsbåt och en backebåt (långrevsbåt).

 

Blogginlägget i original: http://fiske.zaramis.se/2017/08/15/andra-tonfisken-pa-en-vecka-for-gg-505-polar/
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer