Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Info
MSC
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2019-09-13

Årets märkning avklarad – så många tonfiskar fångades

Årets tonfiskmärkning på svenska västkusten är avklarad. Det blev ett minst sagt blåsigt projekt, där sex nya fiskar märktes i forskningens namn.

Tonfiskmärkningen 2019 i Sportfiskarnas och SLU Aquas regi fick en flygande start, med flera märkta fiskar redan första dagen. Fortsättningen blev dock lugnare, åtminstone när det gällde själva fisket. Vädret visade sig bli den värsta motståndaren, och personalen till havs rapporterar om svårarbetade förhållanden, och vissa dagar kunde inte ens båtarna lämna hamnen. Under slutspurten sågs inte heller lika mycket aktivitet i ytan som under de första dagarna, och en teori var att fiskarna helt enkelt hade styrt kosan mot annat håll.

Sex nya fiskar kunde dock märkas, och nu blir det spännande att följa deras resa innan de förhoppningsvis återvänder till svenska farvatten.

”Tillsammans med tidigare års märkta fiskar börjar vi nu bygga upp den kunskapsbas som behövs för att förstå och förvalta denna fantastiska fisk som återigen börjat besöka våra svenska vatten. Märkena som nu simmar i Skagerrak är av både typen som pingar på lyssningsbojar under flera år framöver, och sådana som loggar sina data och sänder via satellit när de släpper från fisken”, rapporterar SLU Aqua som återkommer med detaljer om fiskarna framöver.

 

Källa: Fiskejournalen
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Tore Johnsson (Vice Ordförande)
0707-53 40 61
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]
 

Läs mer