Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-10-23

Företagsamma fiskare bestraffas och gnällspikar belönas av HaV

Havs- och vattenmyndigheten (HaV vill införa en regional kvot i det demersala fisket i Östersjön. Principiellt kan det vara vettigt för att bevara ett lokalt baserat fiske i Östersjön även om jag tvivlar på att det långsiktigt kommer att ha någon sådan effekt.

Kortsiktigt har förslaget dock en mycket märklig och negativ konsekvenser.

När torskfisket i östra Östersjön blev olönsamt på grund av allt för liten torsk och låga priser på torsken valde några båtar att börja fiska sill på den fria kvoten i Bottenhavet. De fick därmed också tilldelning av individuella överförbara fiskerättigheter när även Bottenhavet inkluderades i det pelagiska systemet med sådana rättigheter. Dessa aktiva och anpassningsbara, företagsamma och innovativa yrkesfiskare kommer nu att bestraffas av Havs- och vattenmyndigheten genom mindre torskkvoter.

De yrkesfiskare som enbart satt på sin röv och gnällde, men i verkligheten inte gjorde nåt för att få sitt fiske att bli mer lönsamt blir däremot belönade för att de var passiva och initiativlösa. De bara fortsatte fiska torsk och brydde sig inte om att söka alternativa möjligheter. Det är verkligen inget rimligt förhållningssätt att belöna de passiva och bestraffa de aktiva.

Andra som kommer att drabbas är de medelstora fiskebåtar som finns i Halland, ett landskap där yrkesfisket redan tidigare drabbats hårt av regeländringar och där yrkesfiskarna dessutom satsade fel när de satsade på torskfiske istället för pelagiskt fiske. Många båtar i Halland har individuella fiskemöjligheter i såväl Västerhavet som Östersjön och blir sannolikt hårt drabbade av det nya förslaget om regionala demersala kvoter i Östersjön.

Eftersom det inte finns permanent överförbara fiskerättigheter i det demersala fisket har ingen fiskare heller möjlighet att genom sälja och köpa skaffa sig fiskerättigheter i enbart Östersjön eller Västerhavet. De yrkesfiskare som varit aktiva och planerat för att ha en mängd olika fiskemöjligheter och för att vara mindre beroende av ett enda fiske bestraffas nu av Havs- och vattenmyndigheten (HaV) medan de yrkesfiskare som inte gjort nånting belönas.

Det är ett orimligt förslag som HaV presenterat. Passivitet och oföretagsamhet belönas medan aktivitet och företagsamhet bestraffas.

Att en regionalkvot kan behövas med tanke på regionalpolitisk mål är rimligt. Men genom att den genomförs utan att att överförbara fiskerättigheter införs innebär det att den får helt vansinniga konsekvenser och helt orimliga resultat.

 

Länk till blogginlägget i original:
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer