Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-12-04

Första sändaren från en märkt tonfisk har dykt upp

Njord skriver:

 

I höstas märktes 18 tonfiskar i svenska och danska vatten med elektronisk märkningsutrustning om under tonfiskarnas vandringar ska registrerar en mängd olika data. Utrustningen är konstruerad så att den ska släppa från den märkta tonfisken efter en tid, beräknade till ungefär 3 månader. Den sändare som nu släppt och dykt upp i Biscaya har därför släppt lite för tidigt. Den kommer dock ändå att ge intressanta data om var den aktuella tonfisken befunnit sig sen den märktes:

En af de 18 taggede tun fra testfiskeriet i september har nu mistet det ene af sine to pop-up tag. Tagget er dukket op midt i Biscayen ud for Frankrigs kyst. Og selvom det sker tidligere end planlagt, udtrykker Kim Aarestrup fra DTU Aqua stor begejstring over fundet.

– Det her er en fantastisk nyhed, der med al tydelighed viser, at de her transmittere virker – og at tunene har klaret mærkningen fint. Selvom det var meningen, at transmitteren først skulle løsne sig fra tunen om cirka tre måneder, så må vi bare betragte det her som en tidlig julegave til alle os, der er nysgerrige på den atlantiske tuns færden og udbredelse, siger en glad Kim Aarestrup.

Att tonfisken förflyttat sig från våra breddgrader till Biscayabukten är iofs ingen jättenyhet. De blåfenade tonfiskar som tillhör det östliga beståndet i Nordatlanten leker i Medelhavet och Biscayabukten ligger på vägen dit. Så nog verkar den danska lit överdrivet entusiastisk.

 

Länk till bolgginlägget i original: http://fiske.zaramis.se/2017/12/03/forsta-sandaren-fran-en-markt-tonfisk-har-dykt-upp/
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer