Nyheter
Jordbruksverket: Covid-19 och dess påverkan på fiskerinäringen
Covid-19 påverkar fiskerinäringen då gränser stängs, färre äter ute och efterfrågan på produkter generellt blir osäker.
Regeringen och nationella myndigheter utreder för närvarande möjligheten att vidta flera åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av Covid-19 utbrottet för fiske och vattenbruksnäringen.
Detta gör Jordbruksverket
Jordbruksverket har fått i uppdrag att i samarbete med Havs- och Vattenmyndigheten löpande samla in information om Covid-19 situationens påverkan på näringen och sammanställa beslutsunderlag till Näringsdepartementet.
Jordbruksverket har startat initiativet ”Testa svensk sjömat och stötta en bransch i kris” via Landsbygdsnätverket.
Målet är att länka samman de producenter som drabbats av svårigheter med att sälja sina produkter med kommuner och kök inom exempelvis skolor, äldreboenden och sjukhus.
På webbplatsen MATtanken (Testa svensk sjömat och stötta en bransch i kris) kan du läsa mer om projektet.
Yrkesfiske
Det svenska yrkesfisket har sett en markant minskning i efterfrågan på ett flertal viktiga arter, främst från hotell och restaurangbranschen men även från grossister och utländska importörer.
Insamlingen av uppgifter från yrkesfisket ansvarar Havs- och Vattenmyndigheten för.
På Havs- och vattenmyndighetens webbplats kan du läsa mer om deras arbetssätt under Coronapandemin
(Ändrat arbetssätt under Coronapandemin) och de åtgärder de infört för att underlätta för yrkesfisket.
Vattenbruk
Sveriges vattenbruk är till stor del beroende av hotell och restaurangbranschen samt export för att få avsättning för sina produkter.
Den minskade efterfrågan som Covid-19 situationen har lett till gör att flertalet vattenbrukare tvingas hålla större mängder fisk i sina anläggningar i väntan på att marknaden förbättras.
De drabbas därmed av merkostnader och riskerar även att överskrida sina miljötillstånd. De vattenbruk som säljer rom och yngel till andra vattenbruk riskerar att helt tappa årets försäljning då vattenbruken som föder upp fisk står med fulla anläggningar.
Beredningsindustrin
Minskad efterfrågan på produkter innebär att företagen drar ned på produktionen och får därmed minskade intäkter. Problem med transporter, import och export försvårar för företag att planera och bedriva fungerande verksamhet. Vissa företag är starkt säsongsberoende och ett sjukdomsutbrott under högsäsong riskerar att helt slå ut hela årets produktion.
Stöd till företagen
För närvarande finns inga färdiga finansieringsstöd riktade specifikt till fiskenäringen att söka. Ett antal olika stöd är under arbete.
EU-kommissionen har publicerat förändringar i regelverket kring europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF) samt marknadsordningen (CMO) den 22/4-2020 (SFPO-Nyheter).
Ändringarna möjliggör för länder att använda medel från dessa till att stötta företag med anledning av Covid-19. Det är värt att notera att ändringarna bara ger utrymmet för stöd, det är upp till varje land att implementera exakt i vilken utsträckning stöd ges.
Ändringar i regelverken (consilium.europa.eu)
Regeringen har även infört ett antal stöd riktade till företag i allmänhet för att mildra den ekonomiska påfrestningen som Covid-19 situationen skapat.
Generella stöd till företag med anledning av Covid-19 (regeringen.se)
Källa/Länk:
Jordbruksverket - Covid-19 och dess påverkan på fiskerinäringen
Ovan information ligger nu även som länk under SFPOs flik LÄNKAR direkt under Jordbruksverket