Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2018-01-08

Klimatet ger mindre fiskar – kanske också i Östersjön?

Njord skriver:

0 Comments

I Nordsjön har forskare kunnat konstatera att klimatförändringar gett upphov till att flera fiskarter blivit mindre när det gäller storleken på enskilda fiskar. Undersökningen gäller pelagisk fisk som sill, skarpsill, vitlinglyra och dessutom tobis. Klimatförändringarna har orsakat minskad tillgång på föda vilket gjort att genomsnittstorleken sjunkit.

I Östersjön har forskare konstaterat att torsken i genomsnitt blivit mindre. De har kastat skulden på trålfisket, men det finns inga egentliga belägg för att trålfisket bär skulden. Även garnfisket kan bära skuld till att stora torskar försvunnit men ingen har undersökt detta. I Östersjön har det också konstaterats B-vitaminbrist (tiaminbrist) hos flera fiskarter. Detta kan orsakas av brist på föda, svält. Om födotillgången minskat kan det också resultera i att storleken på individer från aktuella fiskarter minskar i storlek.

Med tanke på forskningsrönen i Nordsjön finns det onekligen fog för att tro att orsaken till den minskade storleken hos torsken i Östersjön kan vara brist på föda på grund av klimatförändringar. I så fall kommer minskat fiske inte att förändra nånting. Däremot måste självklart fisket anpassas till de nya förhållandena, vilket kan innebära mindre kvoter men också borde innebär minskad minimistorlek.

 

Länk till blogginlägget i original: http://fiske.zaramis.se/2018/01/06/klimatet-ger-mindre-fiskar-kanske-ocksa-i-ostersjon/
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer