Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-12-07

Lagligt fångad ål får så klart säljas och köpas!

Lagligt fångad ål får så klart säljas och köpas!

Nyligen har WWF publicerat en ”nyhet” om att ål säljs av fiskhandlare, som om detta vore något konstigt eller felaktigt. Tvärtom är detta så klart en helt naturlig följd av att vi har ett lagligt fiske efter ål som sedan liksom all annan fisk från yrkesfisket säljs till konsumenter via t.ex. fiskhandlare. Det största hotet mot ålen i Sverige är vattenkraftverk, inte fiske. Långt fler ålar dör i kraftverksturbiner varje år än vad som fiskas upp av svenska fiskare.  

Läs mer om bl.a. förvaltningsplanen för ål på Havs- och vattenmyndighetens hemsida: https://www.havochvatten.se/hav/fiske--fritid/arter/arter-och-naturtyper/al.html

Flera kommuner på sydkusten har under hösten påtalat till Landsbygdsministern hur viktigt det är att bevara både ålen och ålfisket och att de tar ställning mot EU-kommissionens förslag mot totalt fiskestopp för ål. SFPO är av samma uppfattning.

 

Skrivelse från Sölvesborgs kommun

Skrivelse från Kristianstads kommun

Skrivelse från Simrishamns kommun

SFPO tidigare i höst: http://www.sfpo.se/nyheter/sfpo-kritiska-till-forslag-om-alfiskestopp-2018?category=news

Skrivelse från Ålfonden, Ålakademin, Ålakusten & Sveriges insjöfiskares centralförbund

 
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer