Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-10-10

Miljöpartist hånar ålfiskare

Lorentz Tovatt, riksdagsledamot för Miljöpartiet, tar starkt ställning mot ålfisket. Han menar att ålfiskare tar priset i dumhet.

Lorentz Tovatt är tidigare språkrör för Grön Ungdom. På sin Twittersida beskriver han sig som riksdagsledamot, cyklist, näringspolitisk talesperson för Miljöpartiet och trafikpolitiker. Nu tar han tydligt ställning mot ålfisket.

"Något som ändå tar priset i dumhet är ju typ ålfiskare som ba 'buhu förbjud mig inte att fiska upp de sista två ålarna som existerar'", skriver han på Twitter.

"Man ba ah njut JÄÄÄVLIGT mycket, för sen är det slut", skriver han också.

Utspelet har fått ålfiskaren Hans-Inge "Hånsa" Olofsson att reagera.

I ett mejl till Kristianstadsbladet skriver han att ålfisket är ett nationellt kulturarv enligt UNESCO:s regelverk, att ålfiskarna bara fångar 2 procent av den ål som passerar Östersjökusten och att ålfiskarna genom Ålfonden satt ut en miljon ålyngel i Östersjön sedan 2008.

Hans-Inge "Hånsa" Olofsson menar att säl och skarv tar mer ål än ålfiskarna och att vattenkraften dödar 147 av 330 ton ål som årligen växer upp i insjöarna.

"Förra miljöministern Åsa Romson (MP) tillsatte en utredning om ålfisket, som konstaterade att vårt fiske ej var ett hot mot ålens återhämtning. Trots detta ska ålfisket stoppas. Inte bara okunskap, ovetenskap, nu också politisk mobbing, ska vara ledstjärna i Miljöpartiet", skriver Hans-Inge "Hånsa" Olofsson.

Länk till nyheten i original: http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/miljopartist-hanar-alfiskare/

 

Insjöfiskarenas kommentar till nyheten lyder:

 

Att regimer historiskt framfört aversioner mot vissa folkelement är känt. Nu konstateras att företrädare för det ena regeringspartiet sällat sig till historiens folkförbättrarsluggers....

 
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer