Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-09-29

Tallink Silja första rederi i världen med MSC-märkt fisk

Tallink Silja Lines kryssningsfartyg är först med att certifiera sig enligt MSC:s spårbarhetsstandard. Därmed kan restaurangerna ombord använda MSC-märkningen som står för hållbart fångad fisk och skaldjur.

– Vi är glada att rederiet valt att certifiera sig och hoppas att andra rederier uppmuntras att följa efter, så att fler båtresenärer på Östersjön kan välja MSC-märkt sjömat och på så vis bidra till levande hav, säger Minna Epps, chef för MSC i Skandinavien och östersjöregionen.

Mycket sjömat på Östersjöns kryssningsfartyg

Miljömärkningen omfattar inledningsvis räk- och sillprodukterna på Silja Serenade, Silja Symphony, Baltic Princess, Galaxy och Silja Europa. Varje år går det åt cirka 22 000 kilo sill och 160 000 kilo räkor på båtarna. Certifieringen innebär att Tallink Siljas resenärer kan välja fisk med det blå MSC-miljömärket, vilket visar att fisken kommer från ett livskraftigt bestånd och att fisket bedrivs med hållbara metoder.

– Tallink Siljas mål är att följa principerna för hållbar utveckling och uppmuntra kunderna att välja fisk från hållbara bestånd. MSC är världens mest erkända miljöcertifiering för välskött och uthålligt fiske, och spårbarhetscertifiering på våra båtar är ett naturligt steg i vårt hållbarhetsarbete, säger kommunikationschef Marika Nöjd på Tallink Silja.

Spårbar fisk från fat till hav

MSC:s spårbarhetscertifiering fungerar så att alla led i kedjan, från att fisken landas till att den saluförs med miljömärket på, innehar en spårbarhetscertifiering. På så vis bryts inte kedjan och certifieringen säkerställer att både räkor och sill kan spåras tillbaka till ett välskött, hållbart MSC-certifierat fiske.

– Det globala läget för fiskbestånden är väldigt oroväckande. Därför rekommenderar WWF att butiker och restauranger väljer MSC-märkta alternativ för importerad fisk. Att Tallink Silja nu går i bräschen inom rederi- och kryssningssektorn när det gäller hållbara fiskprodukter är en mycket glädjande nyhet, säger Matti Ovaska som är naturskyddsexpert på WWF Finland.


Länk till nyheten i original: https://www.msc.org/press/nyhetsarkiv/silja-tallink
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer