Nyheter
WWF:s fiskguide 2020 – grönt ljus för det mesta av det svenska fisket (flera nyheter)
Nästan alla svenska räktrålar är anslutna till MSC - därav automatisk "grönt" i WWF´s fiskguide
Läget för många havslevande arter är fortsatt dåligt, men när årets upplaga av Fiskguiden släpptes fick flera svenska insjöfiskar, som sik, röding och abborre grönt ljus. Dessutom lanserades braxen som ny matfisk.
Fiskguiden sammanställs varje år av Världsnaturfonden, WWF. Under flera år i rad har det mest varit dåliga nyheter. Förra året fick till exempel garnfångad makrill från Nordostatlanten rött ljus, vilket innebär att den bör väljas bort.
– Det är jättekul att det skett en förbättring för många av våra insjöfiskar, säger Karin Glaumann. Arter som gös och abborre som får grönt ljus från alla de stora sjöarna i Sverige. Vi kan även rekommendera fiskar som röding och lake från Vättern och Vänern.
Riktigt fritt fram att äta alla dessa fiskar är det ändå inte. På grund av risken för dioxin och PCB bör barn, ungdomar, kvinnor som någon gång vill ha barn, är gravida eller ammar, inte äta till exempel vildfångad röding från Vättern oftare än två till tre gånger per år, enligt Livsmdelsverket. Abborre, gös och lake kan också innehålla höga halter kvicksilver.
– I Fiskguiden tittar vi inte på miljögifter, utan enbart på hur fisket bedrivs, säger Karin Glaumann. Vi hänvisar till Livsmedelsverkets rekommendationer.
Trots de goda nyheterna om insjöfisk ser det fortsatt mörkt ut för till exempel torsken. Östersjötorsken får fortsatt rött ljus, medan torsken i Skagerrak och Kattegatt går från gult till rött ljus.
– I dag äter vi väldigt ensidigt med mycket torsk, lax och räkor, säger Karin Glaumann. Då blir det högt tryck på ett fåtal arter. Därför är det bra att kunna variera med andra arter som är hållbart fiskade.
I höstas MSC-certifierades ett stort fiske i Västerhavet och Nordsjön. Där ingår även svenska fiskare som därmed kunde landa certifierad kolja, kummel, långa, rödspätta, gråsej, tunga och lubb. I årets upplaga av Fiskguiden går dock viss rödspätta och kolja från grönt till gult ljus. Bland annat är det fångstområde och vilka fångstredskap som används som påverkar hur hållbart fisket är.
– Vår rekommendation är att välja certifierade alternativ, de får alltid grönt ljus, säger Karin Glaumann. Som konsument kan man känna sig trygg med att det certifierade alternativet är bättre än det konventionella. Man driver fisket i hållbar riktning, även om det kan finnas utmaningar även där.
Till årets nyheter i guiden hör också att braxen står med som ny matfisk. Den förekommer rikligt längs svenska kusten, men har länge haft dåligt rykte. Än så länge finns det inte braxen att köpa i dagligvaruhandeln men en fiskburgare gjord på braxen har utvecklats och säljs till storkök.
– Den positiva utvecklingen för insjöfisket beror bland annat på att man har tagit fram en förvaltningsplan för Vätternfisket, säger Karin Glaumann.
En förvaltningsplan innebär att man har gjort provfiske, att man har koll på hur de olika fiskbestånden mår, att man har infört regleringar som till exempel vilken typ av redskap man får använda och vilken storlek det ska vara på maskorna i näten. Man kan också ha infört fredningsområden – att man inte får fiska i vissa delar av sjön under vissa perioder för att fisken leker där – och att det finns en fungerande tillsyn.
Karin Glaumann anser att en förklaring till att vi ser en förbättring för de svenska insjöfiskarna är att vi själva kontrollerar fisket. Att förvalta de havslevande arterna är svårare.
– När det är flera länder som fiskar på våra gemensamma fiskevatten, blir det mer komplicerat med förvaltningen, säger hon.
Fakta Fiskguiden 2020
WWF bedömer i sin guide de vildfångade arterna efter tre kriterier: hur bestånden mår, fiskets effekter på ekosystemet och om kontrollen och förvaltningen är hållbar.
För odlade arter tittar de också på var fodret kommer ifrån, miljöpåverkan från odlingen och anställdas sociala och etiska rättigheter.
Fiskarna får sedan grönt, gult eller rött ljus. En art kan ha flera färger beroende på var och hur den är fiskad eller odlad.
Grönt ljus – Bästa val, Gult ljus – var försiktig, Rött ljus – låt bli
För den som inte har guiden tillgänglig i affären är WWF:s råd är att den som vill köpa fisk som fiskats eller odlats på hållbart sätt ska fråga efter produkter märkta med Krav, eller MSC (Marine Stewardship Council) för vild fisk, eller ASC (Aquaculture Stewardship council) för odlad fisk eller Krav.
Guiden ska vara en hjälp för konsumenter, dagligvaruhandel och restauranger att göra mer hållbara val.
Källa: WWF (Fiskguiden.wwf.se)
Länkar:
Dagens Nyheter.se - Årets fiskguide ger grönt ljus till många insjöfiskar
WWF - Pressmeddelande - Grönt ljus för många insjöfiskar – men fisken i havet mår sämre
Guldhaven.se - Braxa, satsning på miljö
Njord (Sveriges största digitala tidning om Yrkesfiske) - WWF:s fiskguide – grönt ljus för det mesta av det svenska fisket
svt.se / nyheter / småland - Sillen i Östersjön får rött ljus av WWF – ”Bestånden är dåliga”
omni.se - Trendbrott: Grönt ljus för flera insjöfiskar